Verkeer
Stuur appje
Zoek

Spijkerharde tuingrond oorzaak van wateroverlast en hittestress

Zestig tot zeventig procent van de Enschedeërs heeft last van water. Dat hoopt zich op in kelders, kruipruimtes, in de tuinen. In de zomer steunen en kreunen we vanwege de droogte. De bron van het kwaad zit dichterbij dan je denkt: het zijn onze tuinen.

Particulieren

Zeventig procent van de grond in Enschede is in handen van particulieren en een fiks aandeel is tuin. En juist op die plekken kun je wateroverlast aanpakken. Hendrik Jan Teekens is water- en grondexpert van de gemeente, ontwerper van wadi’s en altijd op zoek naar oplossingen om water te bergen. Standaard heeft hij een grondboor in zijn auto om snel te kunnen analyseren wat er in de tuinen aan de hand is.

Drinkwater

Vitens liet afgelopen jaar al weten dat onze drinkwatervoorziening in de laatste droge zomers zomaar in gevaar kan komen als we niets doen. Dus moeten we het water in Enschede en dus Twente vasthouden zelfs als het heel heftig tekeer gaat. We bouwen ondergrondse waterreservoirs, we graven wadi’s en gooien beken weer open.

Keileem

Er ligt ook een taak voor de bewoners, omdat tuinen prima waterbergingen zijn waar het overvloedig vocht prima opgevangen en door bomen en planten opgenomen kan worden.

Tenzij bewoners hun tuinen dichttegelen waardoor water geen kans krijgt in de bodem te sijpelen. Daarbij zorgt veel groen in de tuin voor een aangenamere temperatuur.

Als je pech hebt, ligt in de tuin een fiks pak keileem. Dat is nou eenmaal het materiaal waar de Enschedese stuwwal uit bestaat en die is niet waterdoorlatend. Gevolg: water in de tuin en uiteindelijk onder of zelfs in je huis. Weinig aan te doen al kan drainage een oplossing bieden.

Bouwwoede

En dan hebben we nog het probleem van de spijkerharde ondergrond als gevolg van onze bouwwoede.Teekens komt die situatie regelmatig tegen. “Is in heel Twente een probleem”, geeft hij aan. In nieuwbouwwijken, in buurten waar nieuwe en oude woningen door elkaar staan, eigenlijk overal waar de grond door bouwmaterieel is samengedrukt ziet hij wateroverlast en droogte ontstaan. Het water kan niet weg, blijft op de spijkerharde grond staan en verspreidt zich maar al te vaak richting funderingen, kruipruimtes en kelders.

Struiken en bomen leggen met zo’n ondergrond op den duur het loodje, omdat ze niet diep kunnen wortelen en uiteindelijk vooral ’s zomers onvoldoende water vinden.

Gaten boren

Er is maar een manier om de situatie te verbeteren. “Je moet in bestaande tuinen er dwars doorheen breken. De grond omzetten of als dat te veel werk is veel gaten boren met de grondboor.”

Hij voegt de daad bij het woord en voert grondverbetering uit in de tuin van zijn dochter in de Nassaustraat in Enschede. “Alleen zo kan deze tuin water bergen en kunnen bomen en struiken beter wortelen”, legt hij uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.