Hengelo
Cultuur

Beeldend kunstenaar Pier van Dijk legt bestuurlijke taken neer

Beeldend kunstenaar Pier van Dijk, al decennia het boegbeeld van de professioneel beeldende kunst in Hengelo en initiatiefnemer van tal van kunstprojecten in de stad, legt zijn bestuurstaken bij verschillende Hengelose stichtingen neer.

369584 pier van dijk
Pier van Dijk, hier in de bloemetjes gezet tijdens een opening van Zie de Vensters, doet een stapje terug. © 1Twente

Van Dijk richtte in februari 2020 nog Stichting 074 PK op. Hiermee kreeg het gelijknamige kunstenaarsinitiatief een formele status. Doel van oprichting was om de professionele beeldende kunst in Hengelo nieuw perspectief en mogelijkheden te bieden. Ook stond Van Dijk aan de wieg van Stichting Nachtburgemeester Hengelo.

'De kogel is door de kerk'

In een brief aan de besturen van Stichting 074PK, Stichting Stichting JAS (Vreugde door Kunst en Wetenschap), Nachtburgemeester Hengelo en Stichting Nooit Weer / Nie Wieder laat Van Dijk weten dat het mooi is geweest. "Ik hou het voor gezien; het is welletjes, gemeente, tot zover en niet verder!"

icon_main_quote_red_glyph

'De tijd die nu is vrijgekomen ga ik eerst besteden aan opruimen van mijn ateliers en daarna vooral aan archiveren, conserveren, exposeren en publiceren'

Pier van Dijk, beelden kunstenaar

Twee jaar geleden gaf de nu 77-jarige Van Dijk al aan een stap terug te willen doen. "Willen is niet hetzelfde als kunnen," zegt hij. "Het bleek voor mij een moeizaam proces, maar de knoop is doorgehakt, de kogel is nu door de kerk."

Niet achter de geraniums

Dat de beeldend kunstenaar zijn bestuurlijke taken neerlegt, betekent zeker niet dat hij achter de geraniums gaat zitten. "De tijd die nu is vrijgekomen ga ik eerst besteden aan opruimen van mijn ateliers en daarna vooral aan archiveren, conserveren, exposeren en publiceren."

De kunstenaar blijft ook betrokken bij lopende initiatieven als 'Zie de Vide' en 'Zie de Vensters', twee projecten in Schouwburg Hengelo. "Verder ben ik nog bezig met de afronding van de mogelijke realisatie van het project Kunst Rondom, werk van Hengelose professionele beeldend kunstenaars rondom alle pilaren van Schouwburg Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.