Politiek
Video
Radio

Van Hijum: “Pieter is de stem van het volk, de stem van de regio”

Het rommelt in de landelijke politiek en onder het volk. Aanleiding: de politicus die in de recente verkiezingen een historisch aantal voorkeursstemmen oogstte, lijkt door de gevestigde Haagse orde het liefst op een zijspoor gerangeerd te worden. Vrijdag stuurden de Overijsselse CDA-fractie en het provinciale bestuur van de partij een brief aan de leden met daarin een steunverklaring aan Pieter Omtzigt. Driehonderd mensen deden zondagmiddag iets vergelijkbaars in de vorm van een mars rond het Enschedese stadhuis.

Directe aanleiding is de uitgelekte notitie van de inmiddels opgestapte verkenners voor een nieuw kabinet, Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Daarin stond onder meer te lezen: ‘Positie Omtzigt, functie elders’. Tot op heden is onduidelijk hoe dat zinnetje in die aantekeningen terecht is gekomen. En waarom. Verklaringen van de zijde van de beide ex-verkenners blijven schimmig, premier Rutte wil het er liever niet over hebben.

Vertrouwensprobleem in de politiek

“Absoluut onvoldoende”, vindt Eddy van Hijum, Gedeputeerde namens het CDA in de provincie. Van Hijum is een van de ondertekenaars van de provinciale steunverklaring aan Omtzigt. “Er is sprake van een vertrouwensprobleem in de politiek. Burgers hebben het gevoel dat een Kamerlid door het systeem aan de kant wordt gezet. Ik begrijp dat eigenlijk ontzettend goed.” Van Hijum zelf reageerde verbijsterd op het nieuws over de uitgelekte notitie. “Ongelofelijk en ongehoord. Dat verkenners, die hun werk namens de Tweede Kamer doen, de uitslag van de verkiezing ter discussie lijken te stellen; deze uitslag komt ons niet zo goed uit, dit is een kritisch lid die het proces weleens zou kunnen verstoren.”

icon_main_quote_red_glyph

"Er is sprake van een vertrouwensprobleem in de politiek"

Eddy van Hijum

‘Nuanceverschil’ tussen landelijke en provinciale partijtop

Die provinciale steun voor Omtzigt is niet van de laatste weken, zo stelde van Hijum in 1Twente Vandaag. “Pieter heeft zijn wortels in de regio, in Overijssel. Hij is er echt altijd voor de regio, zijn rol is ongelofelijk belangrijk.” Hij erkent dat er een ‘nuanceverschil’ bestaat in de relatie van Omtzigt met de provinciale en die met de landelijke de partijtop. “Het heeft wel even geduurd, pas donderdag kwam er een steunverklaring vanuit de landelijke top; kennelijk was daar wat aarzeling, maar ik ben blij dat 'ie er nu wel is.” Wat Van Hijum betreft wordt Omtzigt woensdag, als de nieuwe Tweede Kamer wordt beëdigd, met open armen door de Haagse partijtop en fractie ontvangen.

"Niet altijd geliefd bij mensen die er last van hadden"

De Overijsselse gedeputeerde schetst het schisma dat ook hij bespeurt tussen politiek en volk. “Pieter heeft altijd inhoudelijk en onafhankelijk zijn werk gedaan. Hij is niet bang om dingen ter discussie te stellen, ook niet als ze gevoelig liggen. En kijkt niet naar de partij; het gaat hem om de inhoud. Dat maakt hem niet altijd geliefd bij de mensen in het CDA die daar last van hadden.”

Eddy van Hijum
Mede-ondertekenaar van de provinciale steunbetuiging aan Pieter Omtzigt, Gedeputeerde Eddy van Hijum. © Eddy van Hijum

Diezelfde houding maakt Omtzigt bij het publiek juist erg geliefd. Van Hijum: “Die maakt dat mensen vertrouwen in hem hebben, als politicus. Hij heeft ruim 340.000 voorkeursstemmen gehaald. Hij is de stem van het volk, van de regio. Ik zou zijn collega’s in Den Haag, en ook ons, toewensen dat we daar lering uit trekken.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.