Twente
Radio
Video

'Maatregelen CBR raken kant noch wal'

De Twentse rijschoolhouders proberen eerst maar eens met een petitie de onheilspellende plannen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) naar de prullenbak te verwijzen. Als dat niet lukt beraden ze zich op andersoortige protesten. “We willen les blijven geven aan 17- jarigen, de faalangstexamens en tussentijdse toetsen moeten blijven”, zegt woordvoerder Hans Pierik.

Wachtlijsten

Door coronamaatregelen ontstaan enorme wachtlijsten voor de rijexamens. In arren moede stelde het CBR voor om alle extra activiteiten te schrappen, zodat er meer tijd overblijft voor het afleggen van examens. “Alleen de Rijopleiding in Stappen van de CBR zelf wordt niet afgeschaft. Dat kan natuurlijk niet. Gelijke monniken, gelijke kappen”, vindt Pierik.

Verzet

Hij verzet zich samen met zijn collega’s tegen de CBR-maatregelen. “Zeventienjarigen geen lesgeven? Dat begrijp ik niet. Dit is wettelijk vastgelegd. Bovendien heeft die groep al in een rijopleiding geïnvesteerd.” Dat die mogelijke ingreep er inhakt, blijkt wel uit de reacties die ze binnenkrijgen: “We worden overvallen door ouders die willen weten of de rijlessen van hun zoon of dochter nog wel doorgaat.”

Slagingskans

“De maatregelen van het CBR raken kant noch wal”, fulmineert hij verder. Pierik rekent vlot uit dat het schrappen van faalangstexamens en de tussentijdse toetsen wel eens kan leiden tot daling van de slagingskans. “Met wel twintig tot dertig procent”, verwacht hij.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.