Twente
Haaksbergen
Video
Radio

‘Ondernemers raken geïnspireerd door creativiteit van kinderen’

'Hoe jonger, hoe creatiever'. Dat is de gedachte achter het concept AdoptIDee. Kinderen denken veel makkelijker out of the box, dan volwassenen. Dat bleek tijdens een succesvolle pilot in Groningen. Carine Giesbers haalt AdoptIDee nu naar haar woonplaats Haaksbergen, zodat ook daar creatieve basisschoolleerlingen in contact komen met innovatieve ondernemers uit die plaats. Ze vertelde erover bij 1Twente Vandaag.

'Het gaat verder dan werk'

Giesbers werkt bij PNO Consultants. Ze doet dit als onderdeel van haar werk, maar stopt er ook veel eigen tijd in: “Het gaat inderdaad verder dan werk. Toen ik vernam van de resultaten die mijn collega Wouter van Dijk er in Groningen mee boekte, had ik zoiets van: dat wil ik in Haaksbergen ook. Ik heb zelf kinderen in die leeftijd, dus weet ik welke uitdagingen zij zoeken. We hadden de kick-off vorig jaar in de steigers staan, maar toen kwam corona. We konden dus niet met honderden kinderen en tientallen ondernemers aan de slag in Theater de Kappen. Toen hebben we alles omgegooid en nu verzorgen we aanstaande dinsdag een online kick-off (zie kader, red.).”

icon_main_quote_red_glyph

"We gaan het nu eerst in Haaksbergen uitrollen, maar het lijkt me geweldig om het ook in Enschede, Hengelo en de rest van Twente op de kaart te zetten."

Carine Giesbers, AdoptIDee

Drones die met netten de oceanen van plastic ontdoen

Kinderen met goede ideeën laten sparren met overheid en bedrijfsleven, het idee is niet nieuw. Wat is er dan zo bijzonder aan AdoptIDee? “Dat het een compleet concept betreft. Zo is er een lespakket bij en worden er concrete problemen bij de kop gepakt. In Groningen bedachten kinderen dat je onder drones netten kunt hangen om zo de oceanen van plastic te ontdoen. Opladen van de accu’s kan op vliegdekschepen. Dat is toch geniaal bedacht? Of er er echte innovaties ontstaan door deze sessies is overigens niet het belangrijkste: het gaat er om dat de kinderen iets doen dat ze leuk vinden en dat de ondernemers worden geïnspireerd zelf ook eens wat vaker out of the box te denken.”

icon_main_info_white_glyph

Kijk dinsdag mee met de aftrap!

Zin om dinsdagmiddag mee te kijken met de aftrap voor de Haaksbergse jeugd? Dat kan. Tussen 4 en 5 ’s middags is de livestream mee te kijken op adoptidee.nl

Op fietsafstand

Deelnemers zijn kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 en lokale ondernemers. “In elke stad waar je dit doet, moeten de kinderen op de fiets naar de bedrijven kunnen. Deze leeftijdscategorie is gekozen omdat deze kinderen er al echt iets van op kunnen steken en zij zijn al in staat om projectmatig te werken. Jongere kinderen, ook al zijn ze misschien nóg wel creatiever, hebben die skills nog niet.”

PNO Consultants wil het idee uitrollen over heel Europa, te beginnen in Nederland. Carine Giesbers focust zich voorlopig op deze regio. “We gaan het nu eerst in Haaksbergen uitrollen, maar het lijkt me geweldig om het ook in Enschede, Hengelo en de rest van Twente op de kaart te zetten.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.