Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Een virtual reality bril helpt forensisch psychiatrische patiënten

UT-promovenda Hanneke Kip ontwikkelde technologische mogelijkheden om forensische psychiatrische patiënten met hun behandeling te ondersteunen. “Het eerste behandeldoel is dat patiënten niet weer de fout in gaan”, stelt Kip in 1Twente Vandaag.

Forensische psychiatrische patiënten zijn mensen die vaak een misdaad pleegden. Ze vertonen agressief en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom worden ze klinisch of poliklinisch behandeld. Tijdens deze behandeling ondersteunen nieuwe technologische mogelijkheden de patiënten. Maar vijf procent van alle patiënten krijgt technologische ondersteuning aangeboden.

Virtual reality

De patiënten tonen fout gedrag door verschillende factoren. Met hulp van een virtual reality bril worden die factoren onderzocht. De vr-bril toont patiënten verschillende realistische situaties zoals een twistgesprek met een andere persoon of een bezoekje aan een kroeg. Daarna wordt geanalyseerd hoe de patiënten zich gedragen en op welke situaties ze reageren.

Mobiele app

Daarbij werd een mobiele app ontwikkeld om de zelfcontrole van patiënten te verbeteren. Met hulp van de app moeten de gebruikers alledaags taken met hun ‘verkeerde’ hand uitvoeren. “Het idee daarachter is dat je continu een bepaalde impuls moet onderdrukken”, aldus Kip. Op die manier willen de onderzoekers en behandelaars het criminele gedrag van de patiënten beïnvloeden. De app werd door studenten getest en goed bevonden.

Op dit moment is de app nog niet beschikbaar, omdat er nog geen patiënten mee zijn getest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.