Enschede

Vijfhonderd demonstranten in de stromende regen

De anti-racismedemonstratie op het Enschedese Van Heek Plein startte in de stromende regen. Desondanks stonden er vijfhonderd demonstranten, die borden hoog hielden en leuzen riepen.

461317 Schermafbeelding 2020 06 06 om 144352
Afbeelding: Timo Wolf

Vijfhonderd. Dat was ook het maximale aantal dat was toegestaan. Lunadia Pereira Fernandez, woordvoerder en boegbeeld van de organisatie, toonde zich geëmotioneerd en tevreden. “Ik had tranen verwacht. Het is ook zoveel. Dat wij, dat ik, net als mijn moeder, nog steeds moeten vechten.”

Livestream op Facebook

De betrokkenheid bij het thema is groot. Dat bleek onder andere ook uit het aantal volgers dat naar de livestream van 1Twente op Facebook keek, die meteen na afloop van 1Twente Vandaag open ging. Tussen de zeven- en achthonderd bezoekers keek live mee. Het regende comments - waarvan een aantal stuitend racistisch - het overgrote deel steunbetuigingen. De video is inmiddels ruim vijftigduizend keer bekeken.

Als er al enige kritiek klonk - buiten holle racistische opmerkingen - dan was het om het Engels waarvan een aantal sprekers zich bedienden. “Waarom niet gewoon Nederlands? Dit is toch een Nederlands probleem, ook?”

Beheerst

De gemoederen op het Van Heek Plein liepen weliswaar hoog op, maar vooral om het gevoelde onrecht over vooroordelen en de dagelijkse confrontatie met een andere bejegening om de kleur van je huid. Verder verliep de bijeenkomst rustig. Burgemeester Onno van Veldhuizen, die vooraf voor een lastig dilemma stond, prees Pereira Fernandes en haar kompanen om de manier waarop was samengewerkt en het beheerste verloop van de manifestatie.

Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.