Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Kinderen mogen niet stemmen, maar ze zijn wél de toekomst’

Hengelo wil kinderen meer betrekken bij het gemeentelijke beleid. Dit onder de noemer 'Baas boven Baas'. Vorig jaar is hier een begin meegemaakt en ook dit jaar komt er weer geld beschikbaar voor zogeheten 'dialogen'. Dinsdag 23 maart waren Giulia Murroni en Noa Schreijer, leerlingen uit groep 8 van basisschool Titus Brandsma, samen met de burgemeester van Hengelo te gast in 1Twente Vandaag. Burgemeester Sander Schelberg is vurig pleitbezorger van 'Baas boven Baas': “De kinderen mochten vorige week niet stemmen, maar de toekomst is wél van hen.”

Mark Rutte

Het idee ontstond vorig jaar, nadat Mark Rutte de Nederlandse jeugd vroeg om ideeën om deze moeilijke tijd door te komen. Schelberg: “Ik wilde die vraag bij de Hengelose jeugd neerleggen. We hebben een app ontwikkeld, waar kinderen hun ideeën konden delen en uiteindelijk zijn veel van die reacties op video opgenomen en naar de minister-president gestuurd. Het mooiste was dat hij de Hengelose kinderen later nog via brief heeft bedankt.”

“Een bomenswap, geweldig! Als ik de peren niet meer lekker vind, ruil ik mijn perenboom in voor een appelboom!”

Vrijheid

Allemaal mooi en aardig, die plannen, maar gebeurt er ook concreet iets mee? “Jazeker! Met goede ideeën gaan we zeker iets doen. Neem de activiteiten rond de bevrijding. Jaarlijkse adopteert een schoolklas het herdenkingsmonument, maar we vroegen ons af: sluit dat nog wel aan bij hun beleving? Dat zijn we nu aan het onderzoeken met kinderen van basisschool Esrein. Dan komen onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, gelijkheid en diversiteit op tafel.” Volgens Schelberg zien we dat straks terug in de herdenking en de feestelijkheden.

Giulia en noa titus brandsma school schelberg
Burgemeester Sander Schelberg is vurig pleitbezorger van 'Baas boven Baas': “De kinderen mochten vorige week niet stemmen, maar de toekomst is wél van hen.”
Beeld: Coen Krukkert / 1Twente

Bomenswap

Noa en Giulia hebben met hun klassen vorig najaar nagedacht hoe Hengelo zich het best kan wapenen tegen de klimaatverandering. Zomerse hitte kan teniet worden gedaan met meer bomen en struiken, roepen de meiden in koor. Giulia: “Hengelo is al best wel groen, maar het kan altijd groener.” Noa: “Een paar kinderen kwamen met het geniale idee van een site waar je bomen kunt ruilen. Als je geen plek meer hebt voor een boom in je tuin hoef je hem niet te kappen, maar zou je hem kunnen uitgraven en weggeven. Moet-ie natuurlijk niet te groot zijn.” De burgemeester hoort het geamuseerd aan en roept: “Een bomenswap, geweldig! Als ik de peren niet meer lekker vind, ruil ik mijn perenboom in voor een appelboom. Serieus: we zouden de dingen die kinderen bedenken wat meer serieus moeten nemen. Ook al lijken ze soms onhaalbaar of een beetje gek.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.