Drie terrawattuur
Koopman rekent even snel voor dat de regio op de lat staat voor 49 windmolens, 580 hectare zonnevelden en 304 hectare zonnepanelen op daken. “Ons huidige verbruik in Twente is drie terrawattuur. We willen voor 2030 1,5 terrawattuur duurzaam opwekken, dat is waanzinnig veel. Dat moeten we doen met zon en wind. Met andere mogelijkheden als kernenergie of geothermie kunnen we niks. Die hebben een veel langere aanlooptijd nodig.”
Definitief
Het voorlopig concept is door de RES vastgesteld en aan alle veertien Twentse colleges van Burgemeester en Wethouders, de provincie en waterschap voorgelegd. Voor 1 juli moeten de gemeenten het ontwerp definitief vaststellen. Koopman verwacht niet veel moeilijkheden. “Stel dat Enschede ‘nee’ zegt, dan hebben we allemaal een probleem. Dat zal niet gebeuren. Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg zei ‘ik sta voor dit plan en we gaan dit invullen’.
Vijf windmolens
Voor Enschede betekent de opgave in elk geval dat er plek gezocht moet worden voor vijf grote windmolens. Het eerste idee om die te plaatsen bij de haven en Windmolenweg is inmiddels losgelaten. Die worden daar niet gebouwd. Nu staat in de energievisie van de gemeente dat er twee of drie turbines langs de N18 worden gebouwd.
Koppeltjes
De RES-voorzitter voorziet trouwens dat gemeenten de opgaven niet alleen hoeven op te lossen. Er worden overal in Twente koppeltjes gevormd die samen gaan proberen de opgaves op te lossen.
Zo praten Almelo, Vriezenveen en Tubbergen over een gezamenlijk aanpak, doet Oldenzaal hetzelfde met omringende gemeenten en klopte Enschede aan bij Haaksbergen dat meer buitengebied heeft en dus meer ruimte voor zonnevelden en windmolens. Haaksbergen staat trouwens zelf voor de opgave om 5 windturbines, 30 hectare zonnepanelen op land en 22 hectare op het dak te plaatsen.