Twente
Enschede
Video
Radio

Voor 1 juli besluit over windturbines en zonnevelden: andere smaken zijn er niet

Er staat in Twente nog geen enkele windturbine, maar dat moeten er voor 2030 49 worden. Als het aan voorzitter Louis Koopman van de Regionale Energie Strategie (RES) ligt, draaien de eerste over vijf jaar. De RES presenteerde onlangs een voorlopig plan voor het duurzaam opwekken van energie in Twente. Volgens de voorzitter helpt er geen lieve moeder aan: “Dit moeten we doen.” Enschede heeft inmiddels aangeklopt bij Haaksbergen om hulp.

Drie terrawattuur

Koopman rekent even snel voor dat de regio op de lat staat voor 49 windmolens, 580 hectare zonnevelden en 304 hectare zonnepanelen op daken. “Ons huidige verbruik in Twente is drie terrawattuur. We willen voor 2030 1,5 terrawattuur duurzaam opwekken, dat is waanzinnig veel. Dat moeten we doen met zon en wind. Met andere mogelijkheden als kernenergie of geothermie kunnen we niks. Die hebben een veel langere aanlooptijd nodig.”

Definitief

Het voorlopig concept is door de RES vastgesteld en aan alle veertien Twentse colleges van Burgemeester en Wethouders, de provincie en waterschap voorgelegd. Voor 1 juli moeten de gemeenten het ontwerp definitief vaststellen. Koopman verwacht niet veel moeilijkheden. “Stel dat Enschede ‘nee’ zegt, dan hebben we allemaal een probleem. Dat zal niet gebeuren. Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg zei ‘ik sta voor dit plan en we gaan dit invullen’.

Vijf windmolens

Voor Enschede betekent de opgave in elk geval dat er plek gezocht moet worden voor vijf grote windmolens. Het eerste idee om die te plaatsen bij de haven en Windmolenweg is inmiddels losgelaten. Die worden daar niet gebouwd. Nu staat in de energievisie van de gemeente dat er twee of drie turbines langs de N18 worden gebouwd.

Koppeltjes

De RES-voorzitter voorziet trouwens dat gemeenten de opgaven niet alleen hoeven op te lossen. Er worden overal in Twente koppeltjes gevormd die samen gaan proberen de opgaves op te lossen.

Zo praten Almelo, Vriezenveen en Tubbergen over een gezamenlijk aanpak, doet Oldenzaal hetzelfde met omringende gemeenten en klopte Enschede aan bij Haaksbergen dat meer buitengebied heeft en dus meer ruimte voor zonnevelden en windmolens. Haaksbergen staat trouwens zelf voor de opgave om 5 windturbines, 30 hectare zonnepanelen op land en 22 hectare op het dak te plaatsen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.