Video
Radio

Wel telefoontaps, geen sleutel naar WhatsApp-berichten

De overheid kan, onder strenge regels, wel telefoons aftappen maar heeft geen sleutels om toegang te krijgen tot berichten van diensten als WhatsApp. Daar moet, als het aan minister Grapperhaus ligt, verandering in komen. Nandenie Lachman, advocaat bij Damsté, gaf uitleg bij 1Twente Vandaag.

Probleem bij dat WhatsApp en vergelijkbare online diensten is dat berichten end-to-end versleuteld worden. Dat betekent dat alleen zender en ontvanger hun berichten over en weer kunnen ontcijferen. Grapperhaus wil verzwakking van die versleuteling zodat overheidsdiensten, als daar aanleiding voor is, berichtenverkeer kunnen inzien.

Die aanleiding kan zijn dat de nationale veiligheid in het geding is, bijvoorbeeld bij dreiging van terrorisme. Of bij onderzoek naar ernstige misdrijven. Keerzijde: als een overheid dat achterdeurtje in die encryptie heeft, geldt dat ook voor hackers en kwaadwillenden.

Nandenie Lachman Ernst Bergboer
Nandenie Lachman, Damsté Advocaten © Ernst Bergboer

Aftappen van telefoons is geregeld in de Telecommunicatiewet. Diensten als WhatsApp vallen daar niet onder.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.