Enschede
Politiek

Hier zijn Enschedese FvD- en Voltaanhangers het wél over eens

Zet het zusje van Forum voor Democratie en Volt bij elkaar en je krijgt vuurwerk. Dat zou je gezien de partijstandpunten mogen verwachten. Maar niets is minder waar. De Enschedese vertegenwoordigers van beide winnende partijen van de Tweede Kamerverkiezingen zien zelfs enige overeenkomsten. Als in 1Twente Vandaag kernenergie aan de orde komt, knikken Arjan Brouwer van Democratisch Platform en Thomas van der Meer enthousiast.

Vrolijk

Democratisch Platformvoorman Arjan Brouwer had woensdag een vrolijke dag. Forum voor Democratie won tegen de verwachting in acht Tweede Kamerzetels. “We werken intensief samen met Forum en zijn aan die partij gelieerd. Forum is in Enschede vijf procent gestegen. Dat is voor ons belangrijk richting gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar”, zegt hij.

Arjan Brouwer 2 Ernst Bergboer
Arjan Brouwer van Democratisch Platform Enschede hoopt mee te liften op het succes van Forum voor Democratie © Ernst Bergboer

Grootste op de Campus

Net zo tevreden is Thomas van der Meer van Volt, de partij die in een keer met drie zetels de Kamer binnenkomt. Van der Meer die op de negentiende plek stond, zal geen deel uitmaken van de fractie maar dat verwachtte hij ook niet.

“Ons doel was om er in Twente iets van te maken. En dat is gelukt. We kregen 3,9 procent van het aantal stemmen in Enschede. Dat zal aan de studenten liggen. We werden de grootste partij op de Campus. Alle Voltmensen in Europa hebben onze verkiezingen gevolgd, omdat we de eerste waren die aan de nationale verkiezingen meededen.”

Thomas van der Meer Ernst Bergboer

One issue

Het kan zomaar zijn dat Forum voor Democratie verworden is tot een ‘one-issue’ partij oppert presentator Niels Veurink. Onderzoekers ontdekten dat 75 procent van de Forumkiezers op die partij stemden vanwege de coronastrategie. Brouwer dankt dat het niet zo’n vaart zal lopen: “Dat lijkt me sterk. Kiezers hebben ook wel gestemd vanwege het programma. Ik hoop dat ze zich daarin ook hebben verdiept.”

Europa

De tegenstelling tussen beide partijen zit ‘m vooral in de stellingname over Europa. Volt is een pro-Europese partij die Europa als middel ziet om grensoverschrijdende problemen als klimaatverandering, sociale wetgeving en veiligheid op te lossen. “Daarom kunnen we niet anders dan over de grens kijken”, vindt Van der Meer.

Vanwege de grensligging van Enschede zou het daarom ook maar zo kunnen zijn. Dat Volt volgend jaar meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. “We gaan de mogelijkheden bekijken”, aldus van der Meer.

Alliantie

Europa is het doembeeld voor Democratisch Platform van Brouwer. “We geven veel weg in Europa. Denk maar aan Vredestein. Europa kost ons banen.” De Enschedese politicus denkt niet dat Forum voor Democratie mee gaat doen met de lokale verkiezingen. “Ik hoop op een alliantie. We timmeren aan de weg met het Forumgeluid. Ik hoop dat het zo wordt vertaald.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.