Corona in Twente

Run op zelftesten bij de Aldi in Gronau

Corona-zelftesten zijn waarschijnlijk vanaf april in de supermarkt te koop. In Duitsland liggen ze al in de schappen. Sinds twee weken kunnen onze Oosterburen doe-het-zelf testen bij de Aldi halen. Op de eerste verkoopdag waren alle PCR-testen een half uur na opening van de supermarkt al uitverkocht.

PCR-zelftesten

De grote supermarktketen Aldi kondigde op zaterdag 6 maart aan de eerste PCR-zelftesten te verkopen. Die mededeling leidde vroeg in de ochtend tot een run op de supermarkten. Rond half uur na opening waren alle zelftesten uitverkocht, hoewel elk klant maar een pakketje mocht kopen.

Neusgaten

Elk pakket bevat vijf testen en elke test bestaat uit een wattenstaafje, een pipet met vloeistof en een sensor. De gebruiker moet het wattenstaafje in allebei de neusgaten duwen en vijf keer rond het neustussenschot draaien. Daarna wordt het staafje in de vloeistof uit de pipet dertig seconden rondgedraaid. De vloeistof wordt vervolgens op de sensor gedruppeld.

Na 10 tot 15 minuten wordt op de sensor net als bij een zwangerschapstest een streep of twee strepen getoond. Een tweede streep betekent positief.

Betrouwbaar?

Bij een positieve uitslag, moet die nog formeel worden bevestigd. Dat betekent dat de zelftesten uit Duitsland nog niet officieel worden erkend. Desondanks zijn de zelftesten volgens Duitse politici en wetenschappers betrouwbaar en een nieuwe manier om besmettingen te voorkomen.

Te weinig

Behalve in de Aldi zijn de zelftesten tot dusver alleen maar online te koop. Hoewel andere winkelketens als Rossmann of dm de verkoop aankondigden, zijn er te weinig testen geproduceerd om ze over het land te verdelen. Daarom worden ze alleen maar online verkocht of nog helemaal niet.

In Nederland begint de verkoop waarschijnlijk in april.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.