Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo gaat jeukrups in etappes te lijf

2
Gildebor gaat vanaf begin april weer met trekkers op pad om de eikenprocessierups preventief te bestrijden.
Beeld: Gildebor

Gildebor gaat vanaf begin april weer met trekkers op pad om de eikenprocessierups preventief te bestrijden, zodat we in Hengelo een zo 'jeukloos' mogelijke zomer tegemoet gaan. De bestrijding start als de eerste eitjes uitkomen, vermoedelijk begin april. Het tijdstip van de bestrijding blijft gelijk: tussen acht uur 's avonds en half drie 's nachts.

Vorig jaar minder overlast

Hoe zat het ook alweer? In 2020 werden 15.000 eiken in Hengelo behandeld met aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Dat moest in het donker, omdat de aaltjes zich bij daglicht niet vertonen. De resultaten van 2020 waren positief, aldus wethouder Mariska ten Heuw: "Zo’n 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%. Wij verwachten dat de behandeling steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast."

icon_main_info_white_glyph

Koude weken voordeel?

Het is flink koud geweest in februari. Heeft dat effect op de behandeling? Maico Oude Lenferink van Gildebor: "Van die kou trekt de rups zich weinig van aan. In het verleden hebben onderzoekers verschillende keren zogenaamde 'eipakketten' in de vriezer gelegd. Dat overleefde de rups prima."

'Boom blijft langer nat'

Toch worden er een aantal dingen aangepast in vergelijking met vorig jaar. Maico Oude Lenferink van Gildebor: "Hoewel we tevreden zijn over de resultaten van vorig jaar, hebben we ook geleerd van onze aanpak. Op een aantal locaties lag het rendement lager dan verwacht. Door de machines op een aantal punten aan te passen, verwachten we dat we ook hier een beter resultaat behalen. Zo gebruiken we andere spuitmondjes op de vernevelaar. Daardoor komt er meer vocht in de boom én dus meer aaltjes. De boom blijft daardoor langer nat, zodat het aaltje meer tijd heeft om een rups te vinden. Ook hebben we een extra machine aangeschaft."

“Op de lange termijn zetten we in op meer variatie in planten en dieren. Zo wordt het openbaar groen aantrekkelijker voor de natuurlijke vijanden van de rups en de vlinder.”

Wegzuigen nesten

De verwachting is dat het aantal rupsen en nesten in Hengelo met de biologische bestrijding flink zal dalen. Die rupsen die dit overleven en op processie gaan, krijgen te maken met twee 'grondploegen'. Die zuigen de rupsen weg, voordat ze overlast gaan veroorzaken. Op plekken waar desondanks rupsen voor overlast gaan zorgen, worden de nesten weggezogen. De hotspots (scholen, verzorgingstehuizen, het ziekenhuis en het zwembad) krijgen hier voorrang. De bestrijding van de rups vindt uitsluitend plaats op gemeentelijke eiken. Inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor eiken die op eigen terrein staan.

icon_main_info_white_glyph

700.000 brandharen

Waarom zijn de rupsen eigenlijk zo vervelend voor mens en dier? De overlast wordt veroorzaakt door minuscule brandharen, waarvan een volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Ieder brandhaartje heeft kleine weerhaken die irritaties aan huid en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Toekomst

Ten Heuw: "Op de lange termijn zetten we in op meer variatie in planten en dieren, met een mooi woord 'biodiversiteit'. Dit doen we door bijvoorbeeld anders te maaien (ecologisch bermbeheer) en door meer inheemse planten en bomen (in elk geval geen eiken, red.) aan te planten. Zo wordt het openbaar groen aantrekkelijker voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en -vlinder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.