Twents Kwartearken

Jenske de waterkruik

Verslaggever Eline ging weer de straat op met het Twentse woord van de week. De uitleg van het Twentse woord “jenske”, werd gegeven door de Enschedese Hermie Hendriks die het woord leerde in Overdinkel. En juf Adrie was weer in de studio om Niels nieuwe Twentse woorden te leren. Dit keer gingen de woorden over de man van Mander: groov(e), racheln en bealt.

Jenske

Het Twentse woord van deze week is Jenske. Hermie Hendriks vertelde ons over de betekenis. Hermie wilde 50 jaar geleden, toen ze bij haar vriendje sliep een waterkruik mee naar bed. Ze vroeg haar schoonmoeder om een “jenske”, waar haar schoonmoeder erg van schrok. “Wil je nu al met hem naar bed?” vroeg haar schoonmoeder. Ze dacht namelijk dat Jenske een bijnaam was voor haar zoon. Hermie is uiteindelijk getrouwd met hem en ze zijn nog steeds samen.

Man van Mander

Ernst Bergboer ging naar de Museumfabriek om het verhaal over de man van Mander te horen. De man van Mander is een silhouet van een dode, die na opgravingen in 1957 in Tubbergen gevonden is. Gek genoeg ontbreken de voeten in het silhouet.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.