Hengelo
Cultuur
Radio
Video

Pronkstuk Oyfo naar bakermat industriestad Hengelo verhuisd

Hoe verhuis je een bijna 20 ton zware stoommachine? De Triple Expansie, het topstuk van techniekmuseum Heim, verkaste maandag 15 maart van de oude locatie naar de nieuwe locatie, Oyfo op het Hazemeijerterrein. Jos Visser, projectleider huisvesting van Oyfo, was erbij toen de machine tegen het eind van de ochtend op een dieplader werd binnengereden op Oyfo's eigen 'Museumplein'. Een paar uur later die middag was Visser te gast bij 1Twente Vandaag.

'Ervaring met dit soort klussen'

De operatie nam in totaal niet meer dan een paar uur in beslag, maar de voorbereiding kostte heel wat meer tijd. Zo moest er, ook om de andere grote machines naar buiten te krijgen, een enorme deur in de glazen achtergevel gemaakt worden. En afgelopen week waren allerlei losse onderdelen al verwijderd of vastgesjord.

"Wagenborg heeft ervaring met dit soort operaties. Sterker nog: ze hebben ook de verhuizing van de Bornsestraat naar de Industriestraat gedaan, nu zo'n zestien jaar geleden", weet Jos Visser, die de verhuizing tot in de puntjes heeft voorbereid.

Triple heim oyfo
De operatie nam in totaal niet meer dan een paar uur in beslag, maar de voorbereiding kostte heel wat meer tijd. © 1Twente

Zuinig in het gebruik

De Triple is een door Stork in 1916 gemaakte stoommachine, die weinig energie verloren liet gaan. De naam Triple Expansie verwijst naar de drie cilinders waar de stoom doorheen wordt geleid. Visser: "De stoom stroomt eerst in de hogedrukcilinder. Een deel wordt afgeblazen, een deel gaat verder naar de 'middendrukcilinder', waar weer een deel ontsnapt en vervolgens gaat de overgebleven stoom naar laatste cilinder, een 'lagedrukcilinder'. Zo wordt zoveel mogelijk energie uit de brandstof gehaald. Duurzaamheid is dus niet alleen iets van deze tijd, ook toen gingen ze bewust om met de beschikbare hoeveelheid brandstof."

Verder zonder de hoge druk van Siemens

De Triple draaide de afgelopen eens per maand tijdens de zogeheten 'Doe- en Draaidagen'. Dat gebeurde op perslucht van buurman Siemens. Nu het museum verhuist, is er geen perslucht meer beschikbaar, maar er wordt gekeken naar alternatieven, weet Visser: "Het opslaan van perslucht, onder hoge druk dus, is gebonden aan allerlei regels, omdat het niet zonder gevaar is. Vandaar dat we nu kijken naar een mogelijkheid om het met hydrauliek te doen, met vloeistof dus. Dat is makkelijker te realiseren."

Oyfo-directeur Lous Kerkhof hoopt dat op 1 juni het museum de deuren kan openen. Dan is de Triple Expansie weer in volle glorie te bewonderen. "En op den duur zal hij ook weer moeten gaan draaien", belooft Visser.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.