Hengelo
Politiek

College: ‘Niks mis met veiligheid Boekelosebrug’

De Boekelosebrug voldoet volgens het Hengelose college van burgemeester en wethouders aan de geldende veiligheidseisen. Dat blijkt uit antwoorden op de gestelde raadsvragen van onafhankelijk raadslid Leo Janssen. Janssen zet vraagtekens bij de veiligheid van de brugleuningen.

Boekelosebrug 1twente
Raadslid Leo Janssen is allerminst te spreken over het feit dat de paaltjes aan weerszijden van de brug erg laag zijn en daardoor gevaar kunnen opleveren voor kinderen. © 1Twente

Witte paaltjes

De brug werd twee jaar geleden geopend. Het is een innovatieve brug met onder andere zonnepanelen in het wegdek. Janssen stelde raadsvragen omdat hij twijfelt aan de veiligheid van de brugleuningen. Volgens de volksvertegenwoordiger is de kwaliteit van de witte paaltjes 'niet om over naar huis te schrijven'. Ook zijn de paaltjes aan weerszijden van de brug erg laag, wat volgens Janssen tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Voldoet aan veiligheidseisen

Maar volgens de gemeente is er niets mis met de brugleuningen en voldoet de brug aan de veiligheidseisen, die in het Bouwbesluit 2012 zijn vastgesteld. Volgens het college valt het onderhoud van de brug en de reling overigens onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat en is de gemeente enkel verantwoordelijk voor het wegdek op de brug.

Duurzame brug

De nieuwe brug werd in 2019 opgeleverd, nadat de oude niet meer voldeed. Het is een brug met talrijke innovatieve snufjes, zoals zonnepanelen in het wegdek en ruim zeshonderd LED-lampjes in de paaltjes die als afscherming fungeren. Ook wilde Janssen weten of de zonnepanelen wel genoeg energie opwekken voor al die lampjes. De gemeente: “De panelen brengen meer op dan wordt verbruikt. De opbrengst van de panelen is 4,5 kilowatt. De lampjes verbruiken circa 2 kilowatt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.