Hengelo
Video

Keramiste Gerrie Lulof legt 'wonder der natuur' levensecht vast

De liefde voor de natuur kreeg keramiste Gerrie Lulof met de paplepel ingegoten. Ze is opgegroeid op een boerderij midden in het natuurgebied het Wierdense veld en kreeg al vroeg oog voor alles wat leeft en bloeit. "Eigenlijk ben ik altijd bezig geweest met dingen die ik om me heen zag," zegt ze. Lulof exposeert de komende twee maanden met haar keramiek in de vensters van 1Twente Hengelo met de titel: 'Come, fly with me.'

Wegvliegen

Door de coronacrisis brengt Gerrie veel tijd door in én rondom huis. Daar ziet ze de vogels voorbij vliegen en rustig rondscharrelen zonder enige beperking in bewegingsvrijheid. "De vrije vogels die in alle richtingen vliegen en bewegen inspireerden haar tot het maken van het werk ‘vogelserie in klei', zegt Renata de Frankrijker, samensteller van Zie de Vensters.

Eén van de werken van Lulof die in de vensters is te zien is een hand met daarop een aantal vogels. "Eigenlijk wil ik worden meegenomen door de vogels om weg te vliegen," zegt de keramiste. "Die vliegen alle kanten op en zijn zo vrij als maar kan en wij zitten in deze tijd maar opgesloten."

icon_main_quote_red_glyph

'Als ik buiten iets zie in de natuur, dan maak ik er tekeningen of schetsen van en probeer ik er iets van te maken met klei'

Keramiste Gerrie Lulof

Verwondering

Ze wil geen specifieke boodschap in haar werk meegeven, maar de verwondering die de kunstenares zelf heeft voor de natuur, legt ze tot in detail vast. "Als ik buiten iets zie in de natuur, dan maak ik er eerst tekeningen of schetsen van. Daarna probeer ik er iets van te maken in klei."

Doordat ze de natuur heel gedetailleerd vastlegt, kijken mensen vaak met verwondering naar haar werk. Soms is ook het tegenovergestelde het geval. Lulof legt de dingen vast zoals ze die zelf heeft waargenomen. In haar atelier op zolder laat ze een beeld zien van een overrijpe peer vol hongerige wespen. "Daar kunnen mensen dan weleens van schrikken, maar ik maak het zoals het is."

Peer wespen gerrie lulof keramiste hengelo1
Eén van de werken van Gerrie Lulof

Diversiteit aan technieken

De keramiste heeft les gegeven in het basis- en voortgezet onderwijs in de vakken tekenen en handvaardigheid. Zij wisselde daarbij van werkomgeving om zo steeds nieuwe ervaringen op te doen. Regelmatig neemt zij deel aan tentoonstellingen van de Stichting Keramisten Noord Nederland en haar keramiek is permanent te zien in het Posthuys op Texel.

Gerrie lulof keramiste hengelo1
Gerrie Lulof aan het werk in haar atelier © 1Twente

"In haar beeldend werk zien we een diversiteit aan technieken," zegt De Frankrijker. "Beeldhouwen, grafiek, schilderen en glasvormgeving. De laatste 15 jaar heeft zij zich meer gespecialiseerd in keramiek. Ze werkt veel met papierklei, omdat zij met dit materiaal gedetailleerd kan werken."

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Come, fly with me, is vanaf 13 maart te zien in de vensters van 1Twente Hengelo. De expositie is 24 uur per dag te bekijken aan de buitenkant van de studio aan de hoek Langelermaatweg / Slijperij.

Kijk voor informatie over het werk van Gerrie Lulof op: gerriel.nl.

Vogelhand gerrie lulof keramiste hengelo1

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.