Hengelo
Radio
Video

'We gaan door tot we een nieuwe cao hebben'

Werknemers van Eaton en Thales legden vrijdag het werk neer. De werkonderbrekingen in Hengelo zijn onderdeel van een al maanden durende, landelijke estafettestaking georganiseerd door vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen. De bonden willen snel een nieuwe cao en een loonsverhoging voor de werknemers. Door corona was de staking 'contactloos'. Bestuurder Ellen Jonker van CNV Vakmensen legt het uit bij 1Twente Vandaag.

Geen schot in de zaak

Sinds september wordt er met werkgevers onderhandeld over een nieuwe cao, maar er zit geen schot in de zaak. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 4%, maar de werkgevers, verenigd in de FME gaan hier niet in mee.

Er zijn bedrijven die, vanwege de huidige crisis, de lonen eenvoudigweg niet kunnen verhogen, maar er zijn er ook genoeg die niet wíllen, weet Jonker. "Onze leden van bedrijven waar het wél goed gaat staken niet alleen voor zichzelf, maar ook voor collega’s bij bedrijven die in zwaar weer zitten."

De bonden willen een loonsverhoging en een betere werk-privébalans. Ook eisen zij meer zekerheid voor flexwerkers. Volgens de vakbonden moeten daarbij de leeftijdsgebonden salarisschalen op de schop. Mocht de branchevereniging niet akkoord gaan, dan blijven de acties doorgaan. bezweert Jonker: "We gaan door tot er een nieuwe cao is."

'Contactloos staken'

Door corona was het niet mogelijk om met veel stakers samen te komen. "Dat betekent dat mensen zich wel kunnen inschrijven, maar niet kunnen samenkomen. Dat is best kaal, want normaal breng je zo'n stakingsdag met elkaar door", zegt de vakbondsbestuurder.

CNV Vakmensen en FNV Metaal richtte een 'staakstraat' in bij het FBK-stadion in Hengelo, waar stakende stakende werknemers zich coronaproof konden inschrijven.

Ontslagen bij Eaton

Thales en Eaton zijn twee grote elektronicabedrijven in Hengelo. Thales maakt onder andere radarsystemen voor marineschepen en de ov-poortjes voor de Nederlandse treinstations. Het elektronicabedrijf is de grootste werkgever van Overijssel. Er werken 1.600 mensen. Bij Eaton werken naar schatting 700 mensen. Afgelopen zomer maakte het Amerikaanse moederbedrijf bekend dat er in Hengelo 300 banen worden geschrapt. De productie wordt overgeplaatst naar Turkije, omdat de lonen daar lager liggen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.