Tweede Kamerverkiezingen 2021

Emma en Nine willen politiek sexy maken voor jongeren

Jongeren moeten hun stem laten horen tijdens de verkiezingen. Dat vinden Emma de Nooij en Nine ter Hofstede uit Oldenzaal. De twee jongedames zijn daarom een campagne gestart.

Opmerkelijk: ze zijn beide 17 jaar oud en mogen dus zelf nog helemaal niet stemmen. Emma en Nine hopen dat jongeren mét stemrecht er wel gebruik van maken volgende week. "Het is jammer dat zo veel jongeren afstand tot de politiek houden.” Zelf zitten ze in de Jeugdraad van Oldenzaal. Met hun acties – die ze de titel “hokjes hoppen” hebben gegeven - willen de jonge Boeskolers de drempel verlagen voor jongeren om te gaan stemmen.

Campagne

"Hokjes hoppen betekent dat we jongeren volgen die voor de eerst keer gaan stemmen.” Daarvan maken de meiden filmpjes, die op hun social media te zien zijn. “Ook interviewen we jongeren op stembureaus. Je ziet daar vaak alleen maar oudere mensen en jongeren tonen een verse blik.”

Emma de Nooij Ernst Bergboer
Emma de Nooij © Ernst Bergboer

Afstand tot de politiek

Het aantal jongeren tussen 18 en 24 jaar dat een stem uitbracht daalde in 2017 tot 65%, blijkt uit onderzoek van IPSOS. Ook de interesse in politiek wordt steeds minder. Dat gevoel delen Emma en Nine. “Andere jongeren vragen ons waar onze interesse voor politiek vandaan komt. Politiek is niet sexy.” De afstand tussen politiek en jongeren is te groot, vinden de jongedames. “Dat komt doordat de politiek te weinig aandacht aan jongeren besteed, maar ook doordat de jeugd hun stem te weinig laat horen.”

icon_main_quote_red_glyph

"Politiek is niet sexy, maar we kunnen het weer sexy maken."

Emma de Nooij

Laat je stem horen!

Emma en Nine storen zich vooral aan jongeren die thuis op de bank mokken, maar niet gaan stemmen. “Je kan met je stem het verschil maken", aldus een enthousiaste Emma. Een belangrijk onderwerp voor de jeugd is bijvoorbeeld het leenstelsel, waar veel jongeren van af willen. “Als je niet gaat stemmen, wordt alleen de stem van ouderen gehoord.”

Nine ter Hofstede Ernst Bergboer
Nine ter Hofstede © Ernst Bergboer

Stemdiscotheek

Volgend jaar mogen Nine en Emma zelf stemmen. Dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook daarvoor hebben ze een wild plan, dat eigenlijk nog een beetje geheim is. “We willen een stemlokaal omdopen tot stemdiscotheek voor jongeren”, verraadt Emma. “Maak er een feestje van, het is leuk om je stem te laten horen!”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.