Verkeer
Stuur appje
Zoek

ROC van Twente test zodat leerling geen achterstand oploopt

Het ROC van Twente leidt mensen op voor praktische beroepen. Daarbij zijn stages essentieel. Maar om op stage te kunnen, moeten leerlingen eerst praktijkvakken volgen op school. Hoe doe je dat, als je als leraar op afstand moet blijven? Bij ROC van Twente zijn ze daarom vandaag begonnen met een proef met sneltesten. Bestuursvoorzitter John van der Vegt vertelde bij 1Twente Vandaag welke studierichtingen de primeur krijgen.

'We voorkomen zo studievertraging'

“Het gaat om de richtingen mechatronica, precisietechniek en werktuigbouw. Daarbij is het voor de leraren heel lastig om tijdens de praktijkvakken én goed uitleg te geven én daarbij voldoende afstand te bewaren. Het is essentieel dat deze lessen doorgang vinden, omdat de eerstejaars anders volgend schooljaar niet op stage kunnen en de derdejaars niet kunnen afstuderen. Daarmee voorkomen we dus studievertraging bij deze leerlingen.”

Overigens werden deze vakken ook de afgelopen tijd wel gegeven, maar was het toch altijd lastig om het op verantwoorde wijze te doen. “Met deze sneltesten bouwen we nu aan de voorkant een stukje extra veiligheid in.”

Kappers, horeca, zorg

Er is volgens Van der Vegt in deze pilot gekozen voor deze drie studies, maar er staan nog veel meer leerlingen en docenten te trappelen om op een veilige wijze praktijklessen te krijgen: “Klopt. Het gaat in deze proef om tachtig leerlingen, die een of twee dagen per week lessen volgen, maar ook studenten op het gebied van de zorg, het kappersvak, de horeca en sport en bewegen willen dit graag. We gaan eerst kijken hoe deze proef uitpakt en dan komen er ongetwijfeld andere studierichtingen aan de beurt.”

““We gaan niet elke leerling dagelijks testen. Dat wordt te kostbaar met 27,50 euro per test.””

'We gaan niet dagelijks 20.000 leerlingen testen'

Dat niet de hele school aan dit regime onderworpen wordt, heeft meerdere redenen, legt de bestuursvoorzitter uit: “Een test kost 27,50 euro. Bij 80 leerlingen en een aantal leraren is dat nog te behapstukken, maar als we alle 20.000 leerlingen op elke lesdag willen testen, gaat dat fors in de papieren lopen. En daarbij hoeft het dus ook alleen maar bij contactberoepen en bij lessen waarbij de leraar letterlijk over de schouder mee moet kijken.”

Hele dag in de bubbel

Dat ROC van Twente nú pas test, terwijl sneltesten al maanden beschikbaar zijn, heeft ook meerdere redenen: “We hebben alle opties steeds tegen het licht gehouden, maar omdat we vorig najaar hoopten dat er dit voorjaar al weer meer mogelijk zou zijn, hebben we de boot nog afgehouden. Daarnaast worden de tests ook steeds beter en zijn de resultaten eerder bekend. “Medio vorig jaar moest je na een test nog 24 uur wachten. Dat was natuurlijk geen optie geweest. Nu komen de leerlingen binnen, worden in de kantine getest, wachten een kwartier op de uitslag en gaan dan de bubbel voor een hele dag les óf ze gaan – als de test positief is – weer naar huis.”

Eenmaal in de bubbel blijven leerlingen en leraren de hele dag bij elkaar. Zelfs de lunch wordt samen genuttigd. En da’s niet alleen goed tegen de verspreiding van een virus, maar ook prima voor de onderlinge band tussen de leerlingen en hun leraren. Zo heeft nadeel zijn voordeel…

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.