Enschede
Cultuur
Video

Spotprent wedstrijd bij Concordia: en de winnaar is...

En de winnaar van de Inktspotbattle 2021 van Concordia is Neetje of Renée van den Kerkhof die een spotprent maakte van verkiezingen in coronatijd. “Goed getroffen. Zelfs de verkiezingen en de lijsttrekkers zijn onderdeel geworden van onze testmaatschappij”, oordeelde de jury over de cartoon van Neetje die de lijsttrekkers op een verkiezingsbord een flinke wattenstaaf in de neus duwt.

Inktspotbattle

Tien gerenommeerde tekenaars deden mee aan de bijna al traditionele Inktspotbattle van Concordia. Een bijzonder evenement met deelnemers uit het hele land die een uur de tijd kregen om het thema uit te werken.

Neuzen in dezelfde richting

René van den Kerkhof scoorde met haar prent: de neuzen in dezelfde richting, maar de jury die bestond uit acteur en satiremaker Owen Schumacher van onder andere Koefnoen en Kopspijkers, Gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel en Henk ten Harkel van streekomroep 1Twente vond ook de tekening van Jean-Marc van Tol zeer de moeite waard. Hij beeldde Thierry Baudet af. In zijn schaduw is Donald Trump herkenbaar. Wie nou wie beïnvloedt laat de tekenaar in het midden. “Onze runner-up”, aldus De Witte en Schumacher.

Via live-stream

Concordia maakte werk van de battle. Door corona was het niet mogelijk om de tekenaars fysiek naar Enschede te halen. Die gingen thuis aan het werk en hadden via een livestream contact met de jury, presentator Evelien Harberink en volgers van de battle. Harberink wist een van de deelnemers te ontlokken dat ie nu wel klaar was met corona waar hij ondertussen al zo’n vijftig tekeningen over had gemaakt. “Ik was al blij dat ik Trump niet meer hoefde te doen. Die tekende ik al uit m’n hoofd.”

Bewondering

De deelnemers Marc-Jan Janssen, Danibal (Daniel Hentschel), Neetje (Renée van den Kerkhof, KIK (Benjamin Kikkert), Loko (Lodewijk Koster), Jean-Marc van Tol, Lex Dirkse, Maarten Wolterink, Hard Papier (Rob de Jong) en Moshe Gilula kregen de lof en bewondering van de jury mee en Neetje als extraatje de bokaal.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.