Corona in Twente

Buurtbuschauffeurs staan te trappelen om weg weer op te mogen

De meeste buurtbussen in Twente gaan vanaf woensdag 3 maart weer rijden. De bussen zijn dankzij enkele technische aanpassingen coronaproof ingericht en de meeste vrijwillige buurtbuschauffeur zijn enthousiast om weer de weg op te gaan nu er versoepelingen door de overheid zijn aangekondigd.

Buurtbus Twents
De meeste buurtbussen in Twente gaan vanaf 3 maart weer rijden. © Twents

Chauffeurs in risicogroep

Vijf lijnen blijven voorlopig buiten dienst. "De buurtbussen worden gereden door vrijwilligers. Sommige chauffeurs vallen in de risicogroep en wachten op dit moment liever nog even met rijden tot de situatie rondom corona verbetert. Voor de buurtbusverenigingen en Keolis staat de gezondheid van chauffeurs en passagiers voorop. Wij hebben dan ook begrip voor die keuze", aldus woordvoerder Lotte Hendriksen van Keolis. Het gaat om de lijnen 505 (Hogeland), 508 (Enschede Zuid), 591 (Tubbergen - Bruinehaar), 593 (Oldenzaal - De Lutte) en 595 (Haaksbergen - Buurse).

icon_main_quote_red_glyph

"Sommige chauffeurs vallen in de risicogroep en wachten op dit moment liever nog even met rijden tot de situatie rondom corona verbetert."

Lotte Hendriksen, Keolis

'Hier kost het iets meer tijd'

Buurtbus 506 (Boekelo) rijdt weer vanaf maandag 8 maart en reizigers kunnen vanaf maandag 15 maart weer gebruik maken van TwentsFlex (Rijssen - Holten). "Het kost hier iets meer tijd om de dienstregeling weer voor elkaar te krijgen." De buurtbussen worden allemaal gereden door vrijwilligers die aangesloten zijn bij een plaatselijke buurtbusvereniging. De bussen zijn van Keolis dat onder de vlag van Twents de ritten in deze regio verzorgt.

icon_main_info_white_glyph

De volgende buurtbussen rijden weer vanaf 3 maart:

513 Nijverdal - Raalte
525 Aalderinkshoek
530 Borne, Bornsche maten
531 Borne, Stroom Esch
532 Borne, Letterveld
592 Weerselo - Borne
594 Den Ham - Nijverdal
596 Ootmarsum - Denekamp
597 Nijverdal - Hellendoorn
599 Rossum - Ootmarsum

Kuchschermen en extra filters

Alle bussen zijn voorzien van kuchschermen tussen chauffeur en passagiers en van een verbeterd afzuigsysteem en extra filters. "Omdat er geen landelijke regels zijn voor hoeveel mensen er in een bus of trein mogen zitten, hoeven we geen zitplekken af te plakken. Maar we gaan er vanuit dat de bussen de eerste tijd niet vol zullen zitten, omdat mensen alleen mogen reizen als dat strikt noodzakelijk is en daarnaast zitten bijvoorbeeld veel scholen nog dicht en werken veel mensen thuis", aldus Hendriksen.

'Reis alleen als het noodzakelijk is'

De overheid heeft op 12 december iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Dit is tijdens de laatste persconferentie herhaald. Dit geldt uiteraard ook voor het OV: reis alleen als het noodzakelijk is. Ook is het dragen van een mondkapje in de (buurt)bus, bij de bushalte en op het station verplicht.

Servicewinkel

Vanaf woensdag 3 maart is de servicewinkel van Twents op busstation Enschede op afspraak te bezoeken. Een afspraak inplannen kan vanaf maandag 1 maart bij de klantenservice via de chatfunctie op de website, via een DM op Facebook of Twitter en telefonisch via 088 – 033 1360

Informatie

Kijk voor meer info op www.twents.nl/buurtbus. Alle ritten van de buurtbussen die rijden zijn verwerkt in de reisplanner.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.