Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-boswachter: 'Nu is dé tijd om vogels te gaan spotten'

De lente is er vroeg bij dit jaar. Na een weekje ouderwets winterweer was het deze week plots genieten voor zonaanbidders. En dat in februari. In de natuur ging alles ook in de hoogste versnelling: krokussen in de middenberm, volop vogelgeluiden in de vroege morgen en allerhande insecten tegen je autoruit of in je haar. Oud-boswachter Harry Koster is er blij mee, maar heeft medelijden met de bonte vliegenvanger. In 1Twente Vandaag vertelt hij waarom.

Harry, waarom moeten we even stilstaan bij het leed dat bonte vliegenvanger heet?“Ik zal het uitleggen. Door het warme weer komen de bomen eerder in het blad te zitten. Insecten kunnen daar prima op anticiperen en dus zijn er bijvoorbeeld ook eerder rupsen, die zich aan dat blad te goed doen. De bonte vliegenvanger zit nu echter nog in Afrika en die krijgt niks mee van het mooie weer hier. Als hij straks in Nederland aankomt, zijn de rupsen die hij eet en aan z’n jongen voert al in vlinders verandert en moet hij op zoek naar ander, minder voedingsrijke hapjes. Daardoor zullen minder jongen groot worden. De gevolgen daarvan zien we al enige tijd: het aantal bonte vliegenvangers neemt in sneltreinvaart af.”

Vogels als de mus, de koolmees en de pimpelmees doen het kennelijk nog wél goed. Zij vormden de top 3 in de jaarlijkse Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. Heb jij ook nog geteld?
“Jazeker. Dat de mus op 1 staat verbaasde me wel, want die soort gaat in aantallen wel hard achteruit. Kennelijk worden ze nog wel volop gespot. Die lijst heeft trouwens wel iets weg van de Top2000. De top 10 is al jaren min of meer dezelfde. Waarom we het dan toch doen? Je krijgt een redelijk beeld van de soorten die het goed doen, maar het is vooral goed voor de betrokkenheid van mensen bij de natuur. Dit jaar deden er extra veel tellers mee, omdat mensen vanwege corona toch weinig anders om handen hadden.”

Vanaf vrijdag doet de temperatuur een stapje terug, maar het blijft zonnig en droog. Als we de komende dagen de bossen in gaan, waar moeten we dan extra opletten, Harry?
“Let vooral op de vogels. In mei zingen ze allemaal door elkaar heen en is het lastig de verschillende soorten te onderscheiden, maar nu is dat nog niet het geval. Ook omdat veel soorten nog onderweg zijn vanuit het zonnige zuiden of nog aan de trek moeten beginnen. Je kunt ze daarnaast nu ook prima zien, omdat de bomen nog niet het blad zitten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.