Tweede Kamerverkiezingen 2021

Aandacht voor je privacy op internet

Afgelopen weekend was het Cyber Saturday. Reden genoeg voor Hackerspace TkkrLab om een workshops te geven over hoe je veilig kan omgaan met je privacy en het internet. Weten we daadwerkelijk wat het internet met onze gegevens doet? De oprichter van Hackerspace TkkrLab, Dave Borghuis, vertelt in 1Twente Vandaag dat mensen op dit gebied vaak minder goed bezig zijn.

Gevaar van het internet

Van Facebook tot Google. Elk platform verzamelt informatie, zoals relaties die een persoon met anderen onderhoudt of verschillende interesses die iemand heeft. Ook anderen kunnen deze persoonlijke informatie vaak zien. Iedereen kan de informatie gebruiken zoals hij of zij dat graag wil, of dat nou goed is of juist niet. Dave Borghuis vertelt: “Ik denk dat het een groot probleem is omdat we de impact van het internet niet gelijk zien. Het kan een paar jaar duren voordat iemand misbruik maakt van je gegevens.”

Hackerspace TkkrLab

“Hackerspace TkkrLab is een hobbyclub voor techneuten”, vertelt Dave Borghuis. Iedereen heeft zo zijn eigen interesse. De één ontwikkelt zijn eigen software terwijl de ander zich bezighoudt met het bouwen van een 3D-printer. Hackerspace Tkkrlab zet zich in om anderen hierin te helpen.

Lijstduwer Piratenpartij

Dave Borghuis maakt zich niet alleen hard voor online-privacy, maar ook voor burgerrechten, speciaal op het gebied van internet. Als lijstduwer van de Piratenpartij zet hij zich vanaf het begin al in voor de grote vraagstukken rondom burgerrechten, privacy en internet. “Als je de burgers wil beschermen, moet je ook de privacy beschermen. Je moet de burgers de gelegenheid geven keuzes te maken. Ervoor zorgen dat jouw gegevens niet zomaar vastgelegd worden. Je moet kunnen zeggen: dat wil ik niet”, vertelt Dave Borghuis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.