Hengelo
Politiek

Hengelo tekent akkoord voor aanpak luchtvervuiling

De gemeente Hengelo heeft zich aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. Dit is een bestuursakkoord van het Rijk, provincies en gemeenten om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Volgens de meest recentste metingen voldoet Hengelo aan de luchtkwaliteitsnormen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Luchtverontreiniging pixabay
Volgens recente metingen voldoet Hengelo aan de luchtkwaliteitsnormen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). © Pixabay

Samenwerking

Het akkoord is getekend na aanleiding van raadsvragen van onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld. Het akkoord is gesloten tussen het Rijk, provincies en gemeenten. Het verdrag moet ervoor zorgen dat er meer wordt gedaan om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Wethouder Claudio Bruggink noemt de samenwerking van belang: “Het is belangrijk dat Hengelo zich verbindt aan andere gemeenten en provincies. Door deze krachten te bundelen zorgen we samen met het Rijk voor een schonere lucht in Nederland. En dus ook in Hengelo. Alleen samen kun je gezondheidswinst in de toekomst behalen.” In het akkoord staan maatregelen die de gemeenten kunnen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren op gebied van verkeer, stoken, binnenvaart en landbouw.

Hengelo voldoet aan eisen WHO

Ieder jaar wordt de luchtkwaliteit in Hengelo gemeten. Uit de metingen blijkt dat Hengelo aan de luchtkwaliteitseisen van de WHO voldoet. Bij de zogenaamde ‘PM2,5’-norm wordt nog niet overal voldaan. Het akkoord moet ervoor zorgen dat er in 2030 een gezondheidswinst van 50% is, vergeleken met 2016. Praktisch betekent dit dat zij het aantal doden door luchtverontreiniging willen verminderen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.