Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Met warm water op 2 km diepte verwarm je honderden huizen

Waarom het landschap vervuilen met windmolens en zonneparken, als het ook anders kan? Je kan ook putten graven van 2000 meter diep en het warme water dat daar is gebruiken om huizen te verwarmen, oftewel: diepe geothermie. Deskundige Paul de Groot van ingenieursbureau dGB uit Enschede zoekt een partij die met hem de eerste put wil slaan. “De eerste is het moeilijkste. Daarna komen er wel meer.”

Doctor Paul de Groot is aardwetenschapper en was lid van de Stuurgroep Regionale Energietransitie (RES). Hij stapte eruit, omdat ‘ik niet wil meewerken aan het verwoesten van ons Twentse landschap door windmolens en zonneparken’. Hij kenschets de pogingen van de RES om de energietransitie vorm te geven als ‘veel gepraat, het maken van mooie documentjes’ en uiteindelijk als ‘het kapotmaken van ons land, het moet anders’.

Photovoltaic system 2742302 1920
Zonneparken zullen de elektriciteitsbehoefte niet oplossen, zegt Paul de Groot
Beeld: Sebastian Ganso via Pixabay

Hij zet zijn geld op de diepe geothermie. Twente is daar volgens de wetenschapper zeer geschikt voor. Met diepe geothermie worden op een diepte van ongeveer 2000 meter in een waterdoorlatende aardlaag twee putten geboord waaruit warm water wordt gepompt en waarmee huizen en gebouwen worden verwarmd.

Het gebruikte water wordt weer in de diepe ondergrond geïnjecteerd. “Je pompt het gewoon rond. We willen niks onttrekken, want dan gebeurt misschien hetzelfde als in Groningen. Er gebeurt niets, je haalt alleen de warmte eruit”, aldus De Groot.

De Enschedeër doet al 25 jaar onderzoek naar het gebruik van de alternatieve warmtebron en ontwikkelde een nieuwe kleine geothermische installatie die zo ingezet kan worden als hij de juiste mensen vindt die met hem op weg willen. Zijn installatie kan ongeveer 600 mensen van warmte voorzien.

“Dit is goedkoper dan de klassieke installaties die in 2007 bij de kassen in het Westland zijn geïnstalleerd. Ik denk echt dat het een oplossing is voor de warmtevoorziening in huizen en gebouwen.”

Dat Twente geschikt wordt geacht om aan de slag te gaan met de diepe geothermie heeft te maken met de waterdoorlatende lagen die in onze diepe ondergrond zitten. “We hebben de Tubbergenformatie die uit zandsteen bestaat. We kennen die laag goed en hebben die vele keren aangeboord, omdat daar ooit gas is gewonnen.”

In Nederland zijn nog geen woningen die door een geothermische installatie worden verwarmd. “De klassieke installaties staan bij de kassen en worden daarvoor gebruikt. In Den Haag is het geprobeerd voor huizen. De installatie stond er, maar de huizen zijn nooit gebouwd. Mislukt dus.”

Dat is ook precies de reden waarom De Groot partners zoekt die met hem aan de slag wil. Putten slaan, installatie opbouwen en de woningen verwarmen en hopen dat als het eerste schaap over de dam is de rest volgt.

Sheep 5915813 1920
"Windmolens verwoesten ons Twentse landschap", stelt Paul de Groot
Beeld: Sebastian Ganso via Pixabay

Hij weet overigens als geen ander dat geothermie de windmolens en zonneparken niet helemaal kan vervangen. “Ik begrijp heel weinig van de wereld tegenwoordig. We zijn van het pad geraakt. Wil je elektriciteit opwekken dan is het meest realistische alternatief de bouw van kerncentrales. Kernenergie is en de meest veilig vorm en veel goedkoper dan wind- en zonne-energie.”

Paul de Groot Ernst Bergboer
Paul de Groot
Beeld: Sebastian Ganso via Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.