Corona in Twente

Marktlui in Haaksbergen in actie: ‘We willen een statement maken’

Marktlieden hebben het water aan de lippen staan. Zo ook in Haaksbergen. Inmiddels worden non-foodkramen de elfde week op rij geweerd van de weekmarkt. Als het aan de marktlieden ligt, komt daar verandering in. Zij willen woensdagochtend ‘gewoon’ op de markt staan en een statement maken.

Meer vrijheid

Peter Reudink, voorzitter van de Stichting Weekmarkt in Haaksbergen, is het zat. Met zijn actie wil de ondernemer laten zien dat het mogelijk is een food- en non-foodmarkt naast elkaar te laten bestaan. Maar voordat dit weer kan, moet de overheid de maatregelen versoepelen. Reudink wil dat er al eerder iets gebeurt: “Zorg ervoor dat de burgemeesters weer de vrijheid krijgen om in hun gemeente te bepalen hoe ze met dit soort situaties om moeten gaan.” Doordat inmiddels geen noodwetten per gemeente meer gelden, maar de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, hebben burgemeesters van gemeenten geen bevoegdheden meer om andere maatregelen dan die, die er landelijk gelden, te hanteren.

Statement, maar geen verkoop

“Met de actie wil ik niet provoceren”, aldus de ondernemer. “Je hebt immers nog steeds te maken met de regels die er gelden. Ik wil gewoon een statement maken richting de overheid.” De plannen voor de bijzondere protestactie dienden de Haaksbergse marktkooplieden afgelopen vrijdag in. Maandag kregen ze de toestemming. “We zetten onze kramen neer en schermen alles af met rood-witte linten. We gaan niets verkopen en geven alleen een duidelijk signaal af.” Reudink is ervan overtuigd dat een warenmarkt ook in tijden van corona prima naast de foodmarkt kan bestaan: “We staan in de frisse buitenlucht. Veiliger kun je niet winkelen.”

icon_main_quote_red_glyph

"Praten met de politiek is wat we op dit moment kunnen doen"

Peter Reudink

Meer maatwerk

Reudink pleit ervoor dat er in gemeenten meer maatwerk wordt geleverd. Volgens hem maken horeca, winkels en de markt de stad. “Zijn die drie er niet, staat het hele centrum in de brand”, zegt hij. De ondernemer is het niet eens met de uitspraak van het kabinet dat de non-foodmarkt te veel traffic veroorzaakt en hierdoor ‘funshoppen’ ontstaat. “Daarom schrijven we verschillende brandbrieven. Praten met de politiek is wat we op dit moment kunnen doen”, aldus Reudink.

Woensdagochtend vanaf 10 uur willen Reudink en zijn collega’s op de markt in Haaksbergen staan.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.