Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vaccinaties 63- en 64-jarigen: waarom en wanneer?

Nederland startte vorige week met het vaccineren van 63- en 64-jarigen. Eerst in Limburg, Zeeland en Breda, inmiddels hebben ook Achterhoekers van die leeftijd een oproep gekregen. Twente wacht nog. Waarom, eigenlijk? En waarom precies die groep? Huisarts Marieke Nijhof legde het uit in 1Twente Vandaag.

De logica achter die leeftijdsselectie zit ‘m in de beschikbaarheid van het vaccin, zo blijkt. In dit geval gaat dat om AstraZeneca.

Dat vaccin is getest op mensen tot 55 jaar en is goedgekeurd voor mensen tot 65. De eerste vaccinaties waren voor de 65-jarigen, nu is de groep daar meteen onder aan de beurt. In beginsel wordt in het zuiden begonnen en breidt de vaccinatiegolf zich in noordelijke richting uit. Afhankelijk van de werkelijk aantallen geleverde ampullen, kan het handiger zijn om daar van af te wijken en eerst een grotere of juist kleinere regio te bedienen.

Nijhof, zelf de eerste huisarts in Nederland die werd ingeënt, komt dagelijks mensen tegen die vragen hebben over het vaccin. Maar het is haar indruk dat het draagvlak voor vaccinaties voldoende is.

Zelf is zij nog even behoedzaam als voor vaccinatie. Zijzelf is weliswaar beschermd, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre iemand die gevaccineerd is nog besmettelijk is voor anderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.