Corona in Twente

“Hopen dat we het niet krijgen”

Wat doe je als je werkt met mensen die je corona of het waarom van de maatregelen niet kunt uitleggen? Met wie je alleen fysiek en non-verbaal kunt communiceren? Robbin de Vries staat op een groep bewoners van de Losserhof waarvoor dit geldt. Mensen met een ‘ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag’, zoals De Vries het verwoordt.

Corona houdt geen rekening met de vraag of iemand het begrijpt of niet. Volwassen bewoners van de Losserhof kunnen net zo ziek worden en net zo besmettelijk zijn als ieder ander. Maar de maatregelen - of het nou om mondkapjes, anderhalve meter of een bezoekersstop gaat - vallen wel anders.

Mondkapjes en maanpakken

De Vries en zijn collega’s hebben mondkapjes, zelfs ‘maanpakken’, geprobeerd. Maar het werkt niet. “Als ze meer agressie vertonen omdat ze het niet snappen, blijven we bij hen”, vertelt De Vries in 1Twente Vandaag. “Afstand houden is onmogelijk. En ze lezen zoveel van je gezicht af… ik draag wel een mondkapje, maar het gebeurt heel vaak dat ik hem afzet.”

De medewerker van De Losserhof en zijn collega’s zien maar een strategie: “Je eigen bubbel zo klein mogelijk houden, maar dat doet iedereen, en hopen dat we het niet krijgen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.