Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente Milieu controleert verpakkingencontainers op vervuiling

Plastic waste 3962409 1920
Het meeste plastic afval is helaas niet zo schoon als het afval op deze foto.
Beeld: Pixabay

Twente Milieu gaat vanaf volgende week de verpakkingencontainers van Hengeloërs controleren op ander afval dan verpakkingen ofwel PMD. De inzamelaar doet dit omdat er steeds vaker ander afval in deze containers verdwijnt, waardoor het niet als PMD kan worden aangeboden en het met het restafval in de oven verdwijnt. Afvalbeleidscriticus Eddy van Essen vindt het maar niks: "Op die manier nagel je ook mensen aan de schandpaal die een keer per ongeluk wat verkeerds in de container gooien."

Medewerkers van Twente Milieu controleren de oranje verpakkingencontainers die aan straat zijn gezet op de dag dat ze geleegd worden. Ze kijken of er afval inzit dat hier niet in thuishoort. Ze labelen vervolgens de containers met een groene containerhanger (het afval is goed gescheiden) of oranje containerhanger (niet goed gescheiden).

Op de oranje hanger wordt het type afval genoemd dat voor vervuiling zorgt (denk aan glas, restafval of hard kunststof). Containers met te veel vervuiling worden niet geleegd. Als de gebruiker van de container het verkeerde afval eruit haalt, kan hij of zij de container op de eerstvolgende inzameldag opnieuw aan straat zetten.

Eddy van Essen, bekend van de Facebookpagina Afval Informatie en Advies Hengelo, vindt het maar niks: "Op die manier nagel je ook mensen aan de schandpaal die een keer per ongeluk wat verkeerds in de verpakkingencontainer gooien. Ik vind het ethisch gezien verkeerd."

Van Essen is überhaupt geen fan van het Hengelose afvalbeleid. Hij zou het liefst zien dat de gemeente weer gaat nascheiden: "De belangrijkste oorzaak van het vervuilde PMD is diftar. Mensen willen zo weinig mogelijk restafval hebben, omdat ze daarvoor moeten betalen. Daarom zie je vervuild PMD, maar ook gft en zelfs kledingcontainers met troep. Ik heb zelfs wel eens gehoord dat mensen er dode huisdieren ingooien."

icon_main_info_white_glyph

Stijgende afvalkostenheffing

De oranje verpakkingencontainers of de verzamelcontainers voor verpakkingen worden gebruikt voor plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons (afgekort PMD). Op dit moment zit er vaak afval in de containers dat er niet in thuis hoort. De sorteerders moeten daarom ladingen verpakkingen afkeuren. Daar hebben veel gemeenten mee te maken. Daardoor is recycling niet mogelijk en worden deze partijen als restafval gezien. In plaats van een vergoeding te ontvangen voor recycling van verpakkingen, moeten de gemeenten nu veel geld betalen voor de verwerking van restafval. Deze kosten zien de inwoners terug in de stijgende afvalstoffenheffing.

Het verpakkingsafval in Hengelo is nu voor 46% procent vervuild. Van Essen: "Deze campagne van Twente Milieu zou er misschien voor kunnen zorgen dat het naar 35% gaat, maar verder omlaag gaat niet lukken. En dat betekent dat het in elk geval niet schoon genoeg is om gerecycled te kunnen worden. Na aandringen van een aantal gemeenten heeft Twence nu aangekondigd onderzoek te doen naar wat nascheiding kost en oplevert."

Volgens Twente Milieu gaat het in eerste instantie om een waarschuwingsactie. Op den duur kunnen ook boetes worden uitgedeeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.