Corona in Twente

Kreis Borken tevreden met eerste twee vaccinatieweken

Net over de grens in Noordrijn-Westfalen, in Velen, werd een week geleden de vaccinatielocatie in gebruik genomen. “Rond 2.500 mensen hebben hun vaccinatie al ontvangen”, zegt Karlheinz Gördes, de organisatorische leider van het prikcentrum van de Kreis Borken in Velen. Bovendien zijn mobiele teams in bejaardentehuizen bezig om mensen te vaccineren. In het algemeen zijn onze buren tevreden met de start.

Vaccinatie UT 20200115

De vaccinatiecentra in Noordrijn-Westfalen openden op 8 februari, een week later dan verwacht, hun deuren. Tot nu kunnen alleen maar mensen boven de 80 een afspraak maken. Volgens Gördes is de eerste week heel positief afgelopen: “Behalve dat we op zaterdag een software-probleem hadden, zijn we met de eerste week helemaal tevreden. Helaas kwamen door het probleem honderd mensen meer naar de locatie dan vaccins beschikbaar waren, maar met hulp van andere steden was het nog steeds mogelijk alle mensen te prikken.”

Sneeuw

Ook de sneeuw was voor alle betrokkenen een uitdaging. Vanwege de ongunstige weersomstandigheden konden enkele mensen hun afspraken niet nakomen en ontvingen hun spuit op de dagen erna. In totaal kunnen in het centrum in Velen 220 mensen per dag worden gevaccineerd en ook in de komende maanden gaat het centrum niet stilstaan. Op dit moment worden mensen van 14:00 uur tot 18:30 uur gevaccineerd, maar vanaf maart worden er ook van 8:30 uur tot 13:00 uur prikjes gezet.

Mobiele prikteams

Naast de centra worden mensen in Noordrijn-Westfalen ook door mobiele vaccinatieteams geprikt. Deze worden vooral in bejaardentehuizen en ziekenhuizen voor de bewoners en het personeel ingezet. Tot nu werden er in de Kreis Borken door de mobiele teams sinds januari al meer dan 11.000 mensen gevaccineerd. Volgens Wolfgang Averbeck, leider van het Gronause St.-Antonius-huis, zijn de mobiele teams succesvol: “Je ziet meteen dat de sfeer tussen de bewoners weer beter wordt.”

icon_main_quote_red_glyph

Alleen zo’n vijf medewerkers wilden niet gevaccineerd worden

Wolfgang Averbeck

In het St.-Antonius-huis in Gronau hebben twee huisartsen de spuiten gezet, nadat ze bewoners en personeel met betrekking tot het vaccin hebben geïnformeerd. Daarna konden afgelopen week alle bewoners en medewerkers hun tweede prik ontvangen. Averbeck vertelt daarnaast dat de bereidheid goed was: “Behalve twee bewoners, die vanwege hun gezondheidsklachten niet mochten, wilden alle bewoners een prik ontvangen.” Ook het personeel wilde naar aanvankelijke onzekerheid het vaccin ontvangen. “Alleen zo’n vijf medewerkers wilden niet gevaccineerd worden”, zegt Averbeck. De directeur geeft aan dat de medewerkers door de ondersteunding van de mobiele teams aanzienlijk worden ontlast.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.