Corona in Twente

Enschedese horeca, winkels en markt krijgen mogelijk half miljoen vanuit gemeente

Het college van B&W van Enschede ziet voor 2020 af van de heffingen voor marktgelden, terrassen en uitstallingen en komt daarmee met een lastenverlichting van ruim een half miljoen euro. Hiermee wil de gemeente de ondernemers tegemoetkomen. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

Oude Markt avondklok Coen Krukkert
De Oude Markt in Enschede © Coen Krukkert

Van uitstel naar afstel

Normaal gesproken dienen ondernemers in de horeca en detailhandel aan het begin van elk jaar de heffingen te betalen van het jaar ervoor. Ook geldt dit voor de afrekening van de marktgelden. Vanwege de coronamaatregelen, waardoor veel ondernemers hard geraakt zijn, besloot het college van B&W eerder al de heffingen uit te stellen. Inmiddels is dit uitstel aangepast naar afstel.

Tegemoetkoming

“Onze normaal zo bruisende stad ligt door de coronamaatregelen helemaal stil. Als college willen wij de ondernemers daarom tegemoetkomen met een forste lastenverlichting. Door een aantal heffingen over 2020 te schrappen, hopen we hen ademruimte te geven.” Het afstel heeft betrekking tot de marktgelden en heffingen voor terrassen en uitstallingen. De totale tegemoetkoming bedraagt ruim een half miljoen euro, waarvan ongeveer 150.000 euro al eerder was toegezegd. Het college bekijkt op dit moment ook de mogelijkheden voor een lokaal steunpakket voor 2021.

Reacties ondernemers

Joris Eleveld van de horecavereniging is positief over het voorstel. Volgens hem laat de gemeente hiermee zien dat ze de horeca steunen in deze lastige tijd. Ook Wim Wiefkers van de marktbond is blij met het nieuws: “Enschede is de eerste gemeente die de marktgelden over heel 2020 niet in rekening brengt. Dit is een enorme opsteker voor de marktondernemers.” Volgens Marloes Wensink van Winkelhart Enschede laat de gemeente met dit initiatief blijken mee te denken met de ondernemers in de binnenstad.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.