Hengelo
Politiek

4,2 miljoen van Rijk voor bouw woningen Hart van Zuid

De gemeente Hengelo krijgt 4,2 miljoen euro van het rijk om snel te kunnen beginnen met de bouw van ruim 700 koop- en huurwoningen in Hart van Zuid. In Hengelo is er een groot tekort aan betaalbare woningen voor starters en middeninkomens in de nabijheid van het centrum. Wethouder Mariska ten Heuw: "We zien dat jongeren, vakmensen en hoger-opgeleiden onze regio nu verlaten, omdat ze hier geen passende woning kunnen vinden. Die trend willen we doorbreken."

Mariska ten heuw
Ten Heuw: "We willen deze mensen graag aan ons binden door ze in Hart van Zuid straks hét alternatief te bieden." © 1Twente

'Hét alternatief'

Ten Heuw: "We willen deze mensen graag aan ons binden door ze in Hart van Zuid straks hét alternatief te bieden. Dat is belangrijk voor een gezonde toekomst van de stad, voor een gezonde arbeidsmarkt en de economische positie van onze regio."

icon_main_info_white_glyph

266 miljoen landelijk

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor de versnelde bouw van bijna 45.000 nieuwe woningen. Dat meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Het gaat om dertig projecten van in totaal 266 miljoen euro.

Wat is 'betaalbaar'?

De gemeente Hengelo ontwikkelt Hart van Zuid samen met verschillende marktpartijen. Binnen een periode van tien jaar er zullen minimaal 700 woningen worden gebouwd. De voorbereidingen zijn in volle gang, waarbij de eerste woningen volgens verwachting in 2022 kunnen worden gebouwd. Dankzij de rijksbijdrage kunnen er circa 230 woningen gerealiseerd worden met een vraagprijs onder de 250.000 euro (koopwoning) of een huur van maximaal 737 euro per maand. Dit zijn de bedragen die in deze regio gelden als ‘betaalbaar’.

Brede steun

De aanvraag is in nauw en goed overleg met de provincie Overijssel, woningcorporatie Welbions en betrokken marktpartijen opgesteld. Al deze partijen hebben een steunverklaring bij de aanvraag afgegeven. Ten Heuw: "Alle partijen geloven in de verdere ontwikkeling van Hart van Zuid en staan klaar om op korte termijn te starten."

Gemeente betaalt ook mee

De subsidie van het Rijk betreft een cofinanciering, wat betekent dat ook de gemeente Hengelo middelen beschikbaar moet stellen om de versnelling te realiseren. Daarover is de gemeenteraad al geïnformeerd. Nu de toekenning van het rijk een feit is, komt het college van B en W binnenkort met een formeel voorstel aan de gemeenteraad voor die cofinancieringsmiddelen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.