Corona in Twente

Effecten crisis pas later dit jaar merkbaar in financiële sector

De financiële sector in Twente heeft nog weinig last van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Het aantal WW-uitkeringen in de financiële dienstverlening daalde juist afgelopen jaar. De uitkeringsinstantie verwacht in de loop van dit jaar wel een banenkrimp in deze sector.

Financieel pixabay
Het aantal WW-uitkeringen in de financiële dienstverlening daalde juist afgelopen jaar. © Pixabay

Beperkte impact

Uit de cijfers blijkt dat de impact op de financiële sector veel kleiner is dan bij andere werkvelden. De vraag naar producten en diensten is niet gedaald en het aantal werknemers is ongeveer hetzelfde gebleven. Het aantal WW-uitkeringen over de hele breedte in Twente is sinds de coronacrisis gestegen met dertien procent.

Banen verdwijnen

Het UWV verwacht dit jaar een lichte krimp van het aantal banen in de financiële sector. Het Centraal Plan Bureau waarschuwt dat naarmate de crisis langer voortduurt, meer bedrijven het moeilijk kunnen krijgen. Dit heeft onder andere te maken met het niet kunnen innen van leningen. Ook kondigden grote banken aan dat zij filialen gaan sluiten. Ook dit gaat banen kosten.

Vooral administratieve beroepen zijn kwetsbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan receptionisten en ondersteunende administratief medewerkers. Hoger opgeleiden hebben juist meer baankans in deze sector. Vooral specialisten uit de ICT, financiën en juridisch zijn gewild.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.