Hengelo
Politiek

SP: 'Huurders, houd je rug recht en ga voor nul procent verhoging'

De SP heeft de Hengelose huurdersorganisatie Ookbions per brief steun toegezegd bij hun besprekingen met Welbions over de huren ná 1 juli dit jaar. De Tweede Kamer heeft besloten dat de huren dit jaar niet verhoogd mogen worden, maar bij de SP heerst er de angst dat het kabinet er niks over wil zeggen nu het demissionair is.

Vincent mulder sp hengelo
"Er ligt er een zware taak bij de huurderbelangenorganisaties om hun rug recht te houden in de onderhandelingen met de wooncorporaties en te gaan voor nul procent verhoging." © 1Twente

Zware taak voor Ookbions

"Daarmee ligt er een zware taak bij de huurderbelangenorganisaties om hun rug recht te houden in de onderhandelingen met de wooncorporaties en te gaan voor nul procent verhoging", aldus de Hengelose SP-voorman Vincent Mulder.

Mulder is blij met de uitspraak van de Tweede Kamer: "Dat de kamer de huren niet wil verhogen is een enorme opsteker", aldus de Hengelose SP-voorzitter, "maar daarmee zijn we er dus nog niet."

icon_main_quote_red_glyph

"De verhuurderheffing is een maatregel die destijds als noodmaatregel werd ingevoerd om de gigantische bankensteun tijdens de bankencrisis te kunnen bekostigen."

Vincent Mulder

Tweede Kamer

Een motie die de regering tot het bevriezen van de huren oproept, is onlangs in de Tweede Kamer aangenomen. De motie werd ingediend door Tweede Kamerlid Beckerman van de SP en kreeg steun van verschillende partijen waaronder PvdA, GL en de VVD.

Mulder: "De SP is bijzonder blij dat het nu na een lange strijd van duizenden huurders overal in het land, waaronder in Hengelo, gelukt is om partijen te overtuigen dat de jaarlijkse verhogingen - in 2020 gemiddeld 2,7 %- oneerlijk zijn en in feite de huurder de kosten van de vorige crisis laten betalen."

Verhuurderheffing

De partij roept huurdersvereniging Ookbions nu op om samen met de huurders druk uit te oefenen op de regering om de zogenaamde ‘verhuurderheffing’ van tafel te krijgen. Mulder: "De verhuurderheffing is een maatregel die destijds als noodmaatregel werd ingevoerd om de gigantische bankensteun tijdens de bankencrisis te kunnen bekostigen." Jaarlijks incasseert het rijk via deze heffing 1,9 miljard euro afkomstig van de woningcorporaties, die het via huurverhogingen in rekening bracht bij de huurders. Mulder: "Als die heffing van tafel is, bestaat er voor Welbions niet langer de noodzaak om de huren te verhogen."

Mocht Welbions ongevoelig blijken voor de argumenten van Ookbions dan zal de SP andere middelen inzetten om het doel te bereiken.

icon_main_info_white_glyph

Krant

De SP in Hengelo verspreidt de komende weken 10.000 kranten onder huurders van sociale huurwoningen om hen te informeren over de strijd voor huurverlaging en hoe, volgens de SP, de wooncrisis te keren is.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.