Tweede Kamerverkiezingen 2021

'60.000 potloden goedkoper dan één extra persoon in 40 stembureaus'

De ene gemeente kiest ervoor om elke stemmer tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een 'schoon' potlood te geven, de andere gemeente gaat het handjevol beschikbare potloden na gebruik desinfecteren. In Hengelo kiezen ze, net als in Enschede, voor een vers potlood voor elke stemmer. 'Verkiezingsambtenaar' Max van Ravensberg gaf maandag 15 februari uitleg over de keuze van Hengelo bij 1Twente Vandaag.

Veertig stembureaus

In Hengelo gaat het om liefst 60.000 potloden. Ervan uitgaande dat van de 63.000 stemgerechtigden 80 procent komt opdagen, zijn er ruim voldoende potloden besteld. Van Ravensberg is in Hengelo medeverantwoordelijk voor de logistiek rond de verkiezingen: "Ik snap eerlijk gezegd niet dat er gemeentes zijn waar ze de potloden gaan desinfecteren. Dat betekent namelijk dat je per stembureau één persoon verantwoordelijk moet maken voor dat werk. Dat is een stuk duurder dan iedereen een eigen potlood geven, hebben wij becijferd. We hebben in Hengelo namelijk veertig stembureaus, waarvan er acht ook al op maandag 15 en dinsdag 16 maart open zijn."

icon_main_quote_red_glyph

"Wat moeten wij na woensdag 17 maart met 60.000 potloden?!"

Max van Ravensberg, gemeente Hengelo

Walk-in stembureau

Eerder werd al bekend dat Hengelo een walk-in stembureau krijgt op het Burgemeester Jansenplein. Mensen, die vanwege corona liever geen afgesloten stembureau betreden, kunnen hier drie dagen lang hun stem uitbrengen in een open tent. Stembureaus zijn normaliter gevestigd in scholen en verpleeghuizen, maar die zijn nu ingewisseld voor kerken en sporthallen. Grotere ruimtes, waar de mensen makkelijker uit elkaar gehouden kunnen worden.

De stemmers mogen hun potlood uiteraard houden, laat Van Ravensberg weten: "Wat moeten wij na woensdag 17 maart met 60.000 potloden?!"

Nou, misschien ontsmetten en bewaren voor verkiezingen tijdens een volgende pandemie?


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.