Corona in Twente

Geen askruisje voor Twentse katholieken

Twentse katholieken krijgen aanstaande woensdag geen askruisje op hun voorhoofd getekend, omdat daarbij geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. In plaats daarvan wordt de as over de hoofden van de gelovigen gestrooid.

Askruis pixabay
Twentse katholieken krijgen aanstaande woensdag geen askruisje op hun voorhoofd getekend. © Pixabay

Askruisje

Aswoensdag is de woensdag na carnaval en luidt de veertigdagentijd in. Katholieken krijgen dan een askruisje op hun voorhoofd als een teken van boetedoening. Dit jaar gooit corona roet in het eten. Het Bisschoppencongres heeft besloten om dit jaar géén askruisje op het voorhoofd te zetten, omdat het niet mogelijk is om daarbij anderhalve meter afstand te houden.

icon_main_info_white_glyph

Aswoensdag

Aswoensdag is de eerste woensdag na carnaval en is het begin van de veertigdagentijd. Dit is de periode vóór het paasfeest en dan wordt er door echte katholieken nog altijd gevast. Met onthoudt zich dan zoveel mogelijk van lekkernijen, zoals vlees en snoep. Op Aswoensdag krijgen katholieken een askruisje op hun voorhoofd als teken van boetedoening. Hiermee wordt het begin van deze vastenperiode gemarkeerd. De as wordt gewonnen uit de verbranding van palmtakken.

As strooien

Het Vaticaan heeft de liturgie voor Aswoensdag aangepast. De pastoor strooit dit keer de as uit over de hoofden van de gelovigen. Zowel de pastoor als de ontvanger dragen een mondkapje. Tijdens de oplegging wordt er niet gesproken.

Overigens zijn er ook streken waar strooien juist gemeengoed is. Daar kent men de fysieke aanraking op Aswoensdag dus niet. Lees hierover meer op de website katholiek.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.