Hengelo
Politiek

Leo Janssen: 'Welkom in Circus Schelberg'

Leo Janssen vindt dat elk raadslid net zoveel schriftelijke vragen moet kunnen indienen als hem of haar goeddunkt. Dat vertelde hij donderdag 11 februari bij 1Twente Vandaag. "Of het misschien niet teveel gaat kosten, al die vragen? Als ik me met geld moet gaan bezighouden, was ik wel accountant geworden", schampert het onafhankelijke raadslid.

Ontspoorde vergadering

Dat een raadsvergadering via Zoom óók kan ontsporen, zagen we woensdagavond in Hengelo. Een aantal raadsleden is niet te spreken over de oproep van collega-raadslid Wiert Wiertsema, die vindt dat er te veel zogeheten 'Artikel 35-vragen' worden gesteld aan het college. Wiertsema wijst daarbij op de kosten - per vraag tussen de 800 en 1200 euro - én het niveau van de vragen.

Dat schoot onder meer Leo Janssen in het verkeerde keelgat: "Er is geen maximum aan het aantal vragen dat een raadslid zou mogen stellen. Als het college van B en W zijn werk goed doet, hoeven het er ook niet zoveel te zijn. Ik leid mijn vragen altijd goed in en verwacht dan ook goede antwoorden. Soms zijn die antwoorden bagger en dan stel ik gewoon weer nieuwe vragen. Zo werkt de democratie. Als raadslid heb ik altijd alleen vragen gesteld die ertoe doen. Neem de Kwestie Beernink (zie kader, red.). Dat sleept al zo lang. Ik vind dat er vragen over gesteld moeten worden, zolang er onduidelijkheid heerst. Dat doe ik dan ook al 10 jaar."

icon_main_info_white_glyph

Kwestie Beernink

Al jaren vecht het echtpaar Beernink tegen kinderdagcentrum De Toermalijn, vanwege de overlast van schreeuwende kinderen. De Toermalijn biedt opvang aan kinderen met een (meervoudige) verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. Volgens de Beerninks en onder meer raadslid Leo Janssen komt de gemeente de familie niet voldoende tegemoet.

Niet in fractievoorzittersoverleg

Janssen vervolgt: "De heer Wiertsema mag best vinden dat er teveel vragen gesteld worden, maar dan moeten we daar met z'n allen over kunnen discussiëren'. Hij wil het echter aan de kaak stellen in het fractievoorzittersoverleg en daar maakt een aantal onafhankelijke raadsleden geen deel van uit." Naast Janssen zijn dit Herbert Capelle en Marie-José Huis in 't Veld.

Om die discussie woensdag in de raad te kunnen voeren, werd er gestemd of het alsnog op de agenda van die vergadering gezet moest worden, maar daar bleken maar 8 raadsleden voor te zijn. Janssen daarover: "Natuurlijk, dat is ook democratie, maar het zegt wel iets over deze raad." Op de vraag van de interviewer of Janssen zich de komende tijd misschien toch ietsje zal gaan inhouden als het gaat om het stellen van vragen, geeft hij als antwoord: "Nee hoor, er komen nog heel veel vragen van raadslid Janssen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.