Hengelo

SP Hengelo: "Financiële compensatie afdwingen voor huurbevriezing"

De huren van sociale huurwoningen worden niet verhoogd per 1 juli. De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten om de huren te bevriezen. Een motie van SP, GroenLinks en PvdA kreeg een ruime meerderheid. Vincent Mulder van SP Hengelo is blij met het besluit van de Kamer. Nog in december deed hij in Hengelo een poging om de Hengelose gemeenteraad achter de eis voor huurbevriezing te krijgen en het college op te dragen daarover met woningcorporatie Welbions op te trekken richting Den Haag.

89439 huurwoning
© Archieffoto: De huren van sociale huurwoningen worden niet verhoogd per 1 juli. SP Hengelo is blij, maar wil nu ook financiële compensatie afdwingen.

'Blij met steun uit Den Haag'

Mulder: “Het was toen triest om te merken dat vrijwel alle partijen in Hengelo dit niet steunden. Blijkbaar vinden ze dat ze in Den Haag maar moet opkomen voor de huurders in Hengelo. Ik ben heel blij dat wij als SP samen met honderden huurders uit Hengelo wel het verschil hebben weten te maken." Als het aan Mulder ligt dan gaat het college nu zo snel mogelijk in gesprek met Welbions om de gevolgen van de huurbevriezing voor de woningcorporatie in kaart te brengen en financiële compensatie af te dwingen in Den Haag. Het SP-raadslid wil ook weten wat Welbions en de gemeente kunnen doen om richting de regering druk te zetten om woningcorporaties in staat te stellen hun plannen voor de komende jaren qua bouw en behoud onderhoud sociale huurwoningen te verwezenlijken.

"Ook de verhuurdersheffing moet van tafel"

De SP ziet het liefst dat ook de zogenaamde verhuurdersheffing verdwijnt. Woningcorporaties moeten sinds 2013 over hun woningbezit jaarlijks een verhuurdersbelasting betalen aan het rijk. SP-raadslid Vincent Mulder: “Sinds 2013 worden de corporaties door de kabinetten Rutte gedwongen om jaarlijks 1,9 miljard aan huurgeld rechtstreeks in de staatskas te storten. Deze maatregel, de zogenaamde ‘verhuurderheffing’ is destijds ingesteld als crisismaatregel. Omdat het Rijk miljarden stak om de banken destijds te redden mochten de corporaties de huurders daarvoor huurverhogingen opleggen. De huurders hebben dus massaal en gedwongen de bankencrisis betaald. Dat schandalige principe moet nu van tafel!”

Volgens Aedes, de landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland, staat de teller van de verhuurdersheffing inmiddels op ruim 10 miljard euro. Geld dat zij niet meer kunnen investeren in sociale woningbouw.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik verwacht van deze wethouder dat hij voorop loopt in de strijd voor de huurders en goede sociale woningbouw."

Vincent Mulder, SP-raadslid

Overleg met Welbions

De SP riep het college woensdag in de gemeenteraadsvergadering op om zo spoedig mogelijk met woningcorporatie Welbions om tafel te gaan en te vragen wat de consequentie is van de huurbevriezing voor de plannen voor woningbouw en renovatie. Wethouder Bas van Wakeren liet weten voortdurend in overleg te zijn met Welbions. "We hebben allemaal hetzelfde doel en willen allemaal betaalbare woningbouw. Als ik hier informatie over heb zal ik de raad informeren."

Op de vraag van Mulder of het college bereid om druk te zetten richting de regering om de verhuurderheffing zo snel mogelijk af te schaffen, antwoordde Van Wakeren hiervoor aandacht te vragen via de gebruikelijke kanalen, waaronder de VNG en de G40 (netwerk van 40 middelgrote steden in ons land). "We zullen er ook bij Welbions op aandringen dat de corporatie zich hier sterk voor gaat maken."

Irritatie over houding wethouder

Het antwoord van Van Wakeren irriteerde Mulder. "Ik ben gaandeweg deze collegeperiode meer en meer teleurgesteld in de houding van de wethouder. Hij verweet Van Wakeren op zijn handen te zitten. "De wethouder is een doorgeefluik en geeft door aan de raad wat Welbions vindt. Ik verwacht van deze wethouder dat hij voorop loopt in de strijd voor de huurders en goede sociale woningbouw. Daar mag de wethouder zich heel boos over gaan maken in Den Haag."

Van Wakeren zei op zijn beurt de reactie van Mulder jammer te vinden. "Ik weet niet of ik me boos moet gaan maken in Den Haag of dat de weg is. Het heeft mijn volle aandacht. Ik ben druk bezig om te zorgen dat mensen aan de onderkant goede betaalbare woningbouw krijgen. Het verwijt dat u mij maakt, deel ik zeker niet."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.