Hengelo

Schaatsers, geduld aub: ijsbaan waarschijnlijk pas donderdag open

De ijsbaan aan de Van Alphenstraat in Hengelo gaat zeer waarschijnlijk woensdag nog niet open. Volgens voorzitter Bob Groenewoud van de Hengelose IJsclub moet er, zoals het er nu naar uitziet, nog zeker twee nachten strenge vorst overheen, wil het ijs overal dik genoeg zijn.

Bob groenewoud HIJC
Bob Groenewoud: "Er ligt hier en daar wel een 2 centimeter ijs, maar er zijn ook stukken waar het nog open is." © Bob Groenewoud

Wakken

"Het heeft afgelopen nacht niet hard genoeg gevroren voor een mooie, egale ijsvloer. Er ligt hier en daar wel 2 centimeter ijs, maar er zijn ook stukken waar het nog open is. Als het dan gaat waaien, zie je het water in de wakken gewoon stromen en dat is funest voor een snelle aangroei."

Tweede probleem vormt de sneeuw die vannacht en vanmorgen nog is gevallen. Daardoor is het ijs nog niet overal even goed van kwaliteit.

Op z'n vroegst donderdag

De ijsbaan heeft maar een paar centimeter ijs nodig om open te kunnen. Als die dikte is gerealiseerd, wordt het water dat er nog onder staat weggepompt en zakt de ijsvloer op de harde ondergrond en kan er geschaatst worden.

Groenewoud: "We bekijken het van dag tot dag. Woensdagmorgen komen de ijsmeesters weer bij elkaar en dan wordt zeer waarschijnlijk het besluit genomen: is er woensdag misschien al iets mogelijk of wordt het toch, op z'n vroegst, donderdag?"

IMG 20210209 WA0014
Met groot materieel werd de sneeuw maandag van de ijsbaan verwijderd. © Bob Groenewoud

Poging 2

De baan is maandagmiddag opnieuw onder water gezet, nadat een eerste poging een ijsvloer op te bouwen mislukte door de sneeuwval van afgelopen zondag en maandag. Daarom heeft men het water dat al op de baan was gepompt maandag weer weg laten stromen. Met een paar dagen matige tot strenge en mogelijk zelfs zeer strenge vorst (onder de min 15 graden Celsius) voor de boeg is het dus niet de vraag óf de baan deze week opengaat, maar wanneer precies.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.