Twente
Hengelo

Hengelose meteorologe: 'De kou houdt nog wel even aan'

Anita van Voorst is al haar hele leven in de ban van het weer. Ze zag tornado’s, supercellen en voelde de bliksem heel dichtbij inslaan. Tegenwoordig is de Hengelose hoofdredacteur van de weer-app en website ‘Weer & Radar Nederland’, een dochter van het Duitse wetteronline.de. Ze was maandag te gast bij 1Twente Vandaag: “Het is zeker 15 jaar geleden dat er zoveel sneeuw ineens viel in Twente.”

November 2005

Ze verwijst naar 25 november 2005, toen er lokaal 25 centimeter viel. Omdat het een vrijdag was en veel mensen er geen rekening mee hielden, stond het verkeer die avond muurvast op provinciale wegen en snelwegen. Die chaos bleef ons dit keer bespaard, omdat het gros zondag al viel en de overheid ons met ‘code rood’ op zondag en ‘code oranje’ op maandag aanraadde niet de weg op te gaan.

'Dik dertig centimeter tot nu toe'

Van Voorst, toch niet vies van een beetje bijzonder weer, durfde het ook niet aan in de auto te stappen voor een ritje van Hengelo naar Enschede en praatte ons telefonisch bij: “Het zijn echt wel bijzondere omstandigheden nu, hoor. We hadden zondag z’n 25 centimeter en vandaag nog eens zeker 5. Daarmee is het een recordhoeveelheid deze eeuw. De laatste keer dat we zo’n dik sneeuwdek hadden was midden jaren tachtig.”

Klimaatverandering

Velen dachten dat we winters zoals deze voorgoed achter ons gelaten hadden, maar kennelijk kan het altijd nog? “Ja, de klimaatverandering is echt wel gaande, maar dat wil niet zeggen dat het niet af en toe nog heel koud kan worden of dat er niet heel veel sneeuw kan vallen. Kijk naar de hoeveelheid sneeuw die nu in de Alpen is gevallen of die extreme kou van laatst in Spanje.”

icon_main_quote_red_glyph

"De klimaatverandering is echt wel gaande, maar dat wil niet zeggen dat het niet af en toe nog heel koud kan worden."

Anita van Voorst

Elfstedentocht

Zelfs een Elfstedentocht zou nog wel tot de mogelijkheden moeten behoren als het winterweer langer aanhoudt, denkt Van Voorst: “Alleen dit jaar niet, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met corona en met de hoeveelheid sneeuw die er nu gevallen is. Die zorgt er op veel plekken voor dat de aangroei van ijs niet optimaal is.”

Modellen

Volgens Van Voorst houdt de koud zeker tot volgende week maandag aan: “Daarna kan het twee kanten op. Of het gaat dooien en het wordt wisselvallig óf het blijft nog even vriezen. Als ik de laatste modellen zie, denk ik dat de vorst ook ná volgende week maandag nog wel even aanhoudt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.