Hengelo
Cultuur

Art Brut Biënnale in voormalig pand V&D

Organisator Jan Noltes wilde een pand dichtbij het centrum, nu krijgt hij ruimte ín het centrum. In het voormalige V&D-pand aan de Brink in Hengelo wordt van 17 tot en met 26 september van dit jaar de internationale Art Brut Biënnale 2021 gehouden, een festijn met kunst van kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking.

Vd pand hengelo art brut biennale
In het voormalige V&D-pand aan de Brink in Hengelo wordt van 17 tot en met 26 september van dit jaar de internationale Art Brut Biënnale 2021 gehouden. © Art Brut Biënnale

Bouwbedrijven

Nijhuis Bouw en Dura Vermeer, sinds kort eigenaren van het pand, bieden de organisatie het gehele pand aan. Noltes en co waren bijzonder blij en verrast met het genereuze aanbod van de twee bouwbedrijven: “Recent kregen we nog de status van beeldbepalend evenement in de provincie met daarbij een mooi geldbedrag en nu is er dit genereuze aanbod. Het zal de biënnale een geweldige boost geven”, aldus de voorzitter van de organiserende stichting.

Hotels en restaurants om de hoek

Jan Noltes: “We komen in het hart van de stad, dicht bij het station en met alle noodzakelijke voorzieningen, zoals hotels en restaurants om de hoek. Een betere locatie kun je je niet wensen.” Het grote complex van V&D en de mogelijkheid om ook de ruimte van het voormalige Bever Sport-pand te mogen gebruiken, geeft de organisatie meer ruimte dan bij Hazemeijer het geval was. Hier werden de voorgaande edities van het festival gehouden.

Vanwege bouwplannen op die locatie was die ruimte voor dit jaar niet meer beschikbaar en moest Noltes op zoek naar iets anders. En dat lukte. “We kunnen nu nog meer uitpakken en onze ambitie verwezenlijken. Het streven is om het record van 15.000 bezoekers, waarvan een flink deel uit het buitenland zal komen, fors te overtreffen.”

icon_main_quote_red_glyph

"Het streven is om het record van 15.000 bezoekers, waarvan een flink deel uit het buitenland zal komen, fors te overtreffen,"

Jan Noltes

Mondiale uitstraling

Er zullen naast Nederlandse kunstenaars ook kunstenaars uit onder meer Rusland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Duitsland, Polen, Japan en Tanzania van de partij zijn en mogelijk wordt de biënnale ook gastheer van het jaarlijks congres van de European Outsider Art Association.

Noltes: “Nu de kosten vrijwel gedekt zijn en we dit pand mogen gebruiken voor de vierde editie van de Art Brut Biënnale kunnen we flinke stappen zetten om dit unieke internationale evenement nog sterker te verankeren in onze regio en in het bijzonder in Hengelo.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.