Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voor wie wil, is het bijna elke dag feest

Het aantal illegale feestjes lijkt sinds de avondklok werd ingesteld sterk gestegen. Wie wil, kan in Enschede vrijwel elke avond wel ergens terecht. Dat is in elk geval de indruk die achterblijft na een veldonderzoek.

De signalen die we in de voorbije weken ontvingen logen er niet om. Op social media circuleren talloze filmpjes van illegale feestjes. Enschedese feestjes. Jongeren die we spraken vertelden van uitnodigingen die rondgaan in chatgroepen. Die filmpjes en uitnodigingen komen niet zo nu en dan voorbij en zijn evenmin afkomstig van maar een paar bronnen. We spraken met Hendrik Jan en Frederik, twee organisatoren van illegale feestjes in Enschede.

Jongeren zijn de maatregelen zat en zoeken manieren om een zo normaal mogelijk bestaan te blijven leiden. Daar hoort bij elkaar komen en chillen bij; dat mag je in elk geval opmaken uit wat deze twee organisatoren en andere jongeren ons vertelden. Hendrik Jan stelde zijn huis altijd al open voor feestjes. Dat is hij blijven doen, ook nadat de avondklok werd ingevoerd. Er zijn een paar verschillen: nu nodigt hij twintig vrienden en bekenden uit, voorheen waren dat er zestig, en zijn er silent-discokoptelefoons in plaats van luidsprekers. Zijn kamer meet zo’n vijf bij vijf meter.

Het gevoel iets verkeerds te doen, is er niet. “Je ziet iedereen de regels overtreden”, stelt Hendrik Jan. “Ouderen in de trein, in de supermarkt, op het werk. Waarom zouden wij ons er wel aan houden?” Hij grijnst. “Regels zijn er ook om te overtreden, toch?”

“Een of twee keer per maand”, antwoordt hij op de vraag hoe vaak hij dit soort feestjes organiseert. “Afgelopen weekend hadden we twee feestjes, op vrijdag en op zaterdag, met twee verschillende groepen.” Het recept is simpel. Gericht uitnodigen, half negen ’s avonds binnen, half vijf ’s ochtends de deur weer uit. De groep van twintig zit altijd vol. “Als iemand niet kan, nodig ik iemand anders uit.” Hendrik Jan is bepaald niet de enige; een heel stel van zijn vrienden en bekenden organiseert op dezelfde manier dit soort feestjes. In andere weekenden, op andere dagen.

Hendrik Jan woont zelfstandig, ergens in Enschede. Dat geldt niet voor zijn kameraad en mede-organisator Frederik. Frederik woont nog thuis. Zijn ouders weten van zijn activiteiten. “Jawel, we hebben het er weleens over, maar ik ben ondeugend en eigenwijs. Ze laten me.” Bang voor besmetting zijn Hendrik Jan en Frederik niet. Bij hun weten heeft er in het afgelopen jaar niet een besmetting na een feestje plaatsgevonden. “Helemaal zeker weet je dat niet, natuurlijk. Maar we kennen elkaar en we zien elkaar regelmatig. Als er iets gebeurd was, hadden we dat geweten.”

Een ballotage is er niet. Frederik: “We hebben het er onderling wel over, hoor. En er is wel een afspraak dat je thuisblijft als je niet helemaal lekker bent, maar daar controleren we niet op. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid.”

Illegale feestjes 1 Twente schermprint
Hendrik Jan en Frederik organiseren illegale huisfeesten
Beeld: 1Twente - still uit video

Angst om gesnapt te worden is er nauwelijks. “In het begin wel”, vertelt HendrikJan. “Dan maakte ik me wel druk om de muziek, die was op straat te horen. Maar silent disco is de perfecte oplossing.” Mocht het toch misgaan, dan is dat zo. “Ik geloof dat de boete vijfennegentig euro is”, zegt Frederik. De boete die Hendrik Jan zou moeten betalen, wordt gedeeld. Ook dat is een afspraak.

De Veiligheidsregio Twente zei desgevraagd bij de laatste persconferentie niets te weten van illegale huisfeestjes.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.