Enschede
Cultuur
Video

Theaterjonkies over nazipropaganda en fake news

Pers, persvrijheid, het vrije woord, vrije nieuwsgaring, vrij beschikbare informatie. Vanzelfsprekend, zou je denken. Maar dat is het niet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de pers gemuilkorfd, zoals altijd onder een dictatuur. Maar onze tijd kent zijn eigen vormen van dictatuur. Met het stempel ‘fake news’ trek je elk nieuwsbericht in twijfel. Algoritmen bepalen welke informatie waar terechtkomt. Jonge acteurs van de Theatermakerij verkennen de vragen en dilemma’s die dat met zich meebrengt.

Theater na de Dam brengt elk jaar op verschillende plaatsen in het land de verhalen van die Tweede Wereldoorlog naar vandaag. De vertellers zijn jonge makers, de verhalen zijn gebaseerd op ontmoetingen met mensen die bezetting en onvrijheid aan den lijve ondervonden. Zolang dat nog kan.

Wat is echt, wat niet?

“Het is heel interessant om de ervaringen van die generatie te spiegelen met nu”, vindt Karine Roldaan, artistiek leider van de Theatermakerij. Zij lichtte het project toe in 1Twente Vandaag. Maar het blijkt meer dan dat. “Ik vind het ook heel belangrijk om jongeren bewust te maken van de vraag hoe je informatie filtert. Wat is echt en wat niet? Is informatie misschien bepaald door anderen, en door wie dan?”

Informatie schiften

Maak maar eens chocola van de informatie-diarree die anno nu over ons wordt uitgestort. Roldaan: “Wat is echt en wat niet, en wat vind jij? Dat filteren doet de een ook weer anders dan de ander, doen jongeren anders dan de generatie die de bezetting heeft meegemaakt.” De Enschedese theatervrouw vraagt zich af in hoeverre jongeren dat doen. “Maar dat gaan wij wel even aanwakkeren.”

Karine Roldaan 2 Ernst Bergboer
Karine Roldaan: "Wat is waar, wat is niet waar? Hoe schift je dat?" © Ernst Bergboer

Bezettingsverhalen gezocht

Er zijn niet heel veel mensen meer die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Theater na de Dam wil de herinnering aan die tijd levend houden en ook voor dit project worden research en de verhalen van de tweede generatie steeds belangrijker. Wie zelf verhalen heeft over het functioneren van de pers ten tijde van de bezetting, over illegale drukkerijen en verzetskranten, kan contact opnemen met de Theatermakerij.

Theater na de Dam gaat na de nationale Dodenherdenking op de Dam, op 4 mei, in première.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.