Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Broedplaatsen moeten Twente aantrekkelijker maken

459663 HKEB8828

Ruim twee miljoen Euro, dat is wat het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor de opstart of doorontwikkeling van creatieve broedplaatsen. Dat is nodig. Teveel talent vertrekt uit Twente, zelfs nadat het hier is opgeleid. Concordia mag de pot straks gaan verdelen.

Ernst Bergboer | 1Twente

Die ruim twee miljoen - 2,11 om precies te zijn - maakt onderdeel uit van een steunpakket van dertig miljoen dat is toegekend aan de Regio Deal Twente, opgericht om de kracht van instellingen en bedrijven in de regio te bundelen en Twente op te stuwen in de vaart der volkeren. De gemeenteraad sprak afgelopen maandag over het collegevoorstel om Concordia het beheer van de pot en de uitvoering van het project toe te vertrouwen.

Silicon Valley
Het is niet zo gek dat er extra geld wordt vrijgespeeld voor de culturele en creatieve sector. Talent uit de regio vertrekt te vaak naar elders, waar het zich verder ontwikkelen kan, en volgens Audry Hoemakers, vandaag te gast in 1TwenteVandaag, is dat niet goed. Zij verwees naar The Rise of the Creative Class, een boek van Richard Florida. Florida toonde aan dat het geen toeval is dat Silicon Valley ontstond. Daar ontstond een creatieve klasse omdat er veel vrijheid en openheid was om te doen wat zij wilden. Dat trekt creatieven aan. En dat is wat wij ook moeten doen. We moeten er voor zorgen dat we hen behouden en aantrekken.

Tien broedplaatsen
Creatieve broedplaatsen als voedingsbodem voor innovatie, ook voor nieuwe bedrijvigheid. Hoemakers ziet het al voor zich. Verzamelplekken voor kunstenaars en creatieve ondernemers, waar ze concepten kunnen uitbroeden, waar cross-overs zijn, waar ze ook feestjes kunnen vieren. Ze haalt een Berlijns voorbeeld aan van een groot voormalig industrieel complex dat zich ontwikkelde van underground vrijplaats tot een plek waar ook mainstream bedrijven profiteerden van creatieve ontwikkeling.

Met de pot geld voor dit project moeten er in Twente tien broedplaatsen gaan ontstaan. Dat gaat om nieuwe plekken, maar ook de doorontwikkeling van plekken die er al zijn , licht Hoemakers toe. Een deel van het geld gaat naar partners die daarin gaan helpen.

GroenLinks blij, maar ook kanttekeningen
GroenLinks raadslid Marianne Schouten organiseerde zo n anderhalf jaar geleden een avond voor raadsleden en belangstellenden over de noodzaak van een vitale culturele en creatieve sector. Daar werd vastgesteld dat er behoefte is aan structureel beleid voor dit soort broedplaatsen. Zij is blij met het geld dat daar nu voor beschikbaar is. Maar ook met betrokken mensen als Audry en anderen bij Concordia om dat goed te gaan besteden. Schouten vraagt zich wel af wat het straks daadwerkelijk op gaat leveren.

Experiment en begeleiding
Beiden, Hoemakers en Schouten, zijn het erover eens dat creativiteit niet zo makkelijk te sturen valt. Hoemakers: Experiment is natuurlijk heel belangrijk. Je kunt van tevoren niet precies voorspellen wat eruit gaat komen. Maar het gaat om veel geld, gemeenschapsgeld, dus we moeten dat wel goed monitoren. Daarom is die begeleiding ook zo belangrijk.

Schouten is positief, zoals gezegd. Maar of GroenLinks straks voor gaat stemmen, zal toch vooral afhangen van de vraag of het geld terechtkomt bij de ontwikkeling van broedplaatsen en niet verdwijnt in bureaucratische processen en onnodige ondersteuning.

De kaders en voorwaarden moeten nog precies worden vastgesteld. Vanaf 1 september kunnen initiatieven een aanvraag indienen.

Kijk en luister hieronder naar het hele gesprek met Audry Hoemakers en Marianne Schouten in 1TwenteVandaag.

Beeld: Ernst Bergboer
Audry Hoemakers van Concordia licht toe hoe het zit met de ontwikkeling van tien creatieve broedplaatsen in Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.