Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe junior stadsdichter Enschede: Naz Ergin

Het zal je gebeuren. Je woont net drie jaar in Nederland en wint de verkiezing voor junior stadsdichter van Enschede. Het overkwam Naz Ergin deze week. Dinsdagmiddag bleek zij de beste van tien genomineerde juniors.

Alle tien genomineerden hadden een gedicht ingestuurd dat de goedkeuring van de jury kon wegdragen. Het was vooral de voordracht van Naz die het verschil maakte, zo bleek uit reacties achteraf.

Anders dan andere jaren vond deze verkiezing niet plaats in een theater maar achter beeldschermen. Het was niet anders. Een beoordeling alleen op basis van de ingezonden gedichten was geen optie, zo vond de organisatie. Net als de ‘gewone’ stadsdichter, moet ook de junior regelmatig gedichten voordragen voor publiek. Om die reden wordt sinds jaar en dag niet alleen gekeken naar het gedicht zelf, maar speelt ook de manier waarop de dichter dat weet over te brengen een doorslaggevende rol.

Drie jaar geleden kwam Naz met haar ouders vanuit Turkije in Enschede wonen vanwege het werk van haar vader. “Ik vond het eerst wel moeilijk om vriendjes en familie achter te laten”, vertelde Naz. “Maar nu vind ik het leuk, hier.” Naz is niet de eerste junior stadsdichter die niet opgroeide met het Nederlands. Ze neemt het stokje over van Sara Mikula, die geboren is in Polen.

Naz Ergin Ernst Bergboer
Naz Ergin, kersverse junior stadsdichter van Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

Naz was verrast, zo vertelde ze in 1Twente Vandaag. “Ik had het vooral niet verwacht. Het was heel leuk om te horen dat je gewonnen hebt.” De jury heeft een flink aantal inzendingen moeten beoordelen dit jaar. Aspirant junior stadsdichters kunnen zelf een gedicht insturen, maar meestal maakt deelname aan de verkiezing onderdeel uit van een les op school. Zo zond de hele klas van Naz - groep 8 van een Anna van Buren - een gedicht in.

De tien genomineerden moesten vervolgens ook nog een video insturen, waarin ze onder andere vertellen waarom ze junior stadsdichter willen worden. De verkiezing vond dinsdagmiddag plaats via Skype. “De jury zat ook achter de computer. Dat ging best goed”, vond Naz. Die jury bestond dit jaar uit journalist Marjon Kok, kinderboekenschrijfster Annie Makkink en de stadsdichters Sara Mikula (junior) en Jos Eertink. Dichtersduo Anja en Tanja presenteerden de verkiezing.

Hieronder lees je het winnende gedicht van Naz.

Een boek

Duizenden woorden op een pagina

Een totaal andere wereld

Alles is mogelijk

Weg van de slechte gebeurtenissen

Omhuld door stilte en rust

Spanning, fantasie, romantiek in een verhaal

Het kan allemaal

Verdwijn in de woorden

Verdwijn in het verhaal

Verdwijn in je fantasie

Naar een andere wereld op bezoek

Een boek

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.