Enschede

Het was een zeldzaam koude nacht in Twente

Het was afgelopen nacht koud. Weerstation Twenthe heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 0,6 graden gemeten, nét iets boven het vriespunt dus. In Gelderland vroor het op sommige plekken. Volgens het KNMI is het uitzonderlijk dat in mei nog vorstdagen plaatsvinden.

459672 meadow hogweed 4530921 1920
Myrthe Effing | Tubantia

De periode van 11 tot en met 14 mei staat in de weerkunde bekend als de IJsheiligen. Dit betekent dat er in de laatste dagen van het voorjaar nog nachtvorst kan optreden, maar het is zeldzaam. De IJsheiligen is vernoemd naar de naamdagen van een viertal katholieke heiligen.

Twee nachtvorsten
In Overijssel en Gelderland is de koudste temperatuur gemeten, in Friesland bleef werd het 8,9 graden vannacht. In de nacht van woensdag op donderdag werd het in De Bilt -1,0 graden. Tussen 1973 en dit jaar kwam het 46 jaar lang niet zo laat in de lente nog tot vorst op het landelijk hoofdstation. Alleen in 1909, 1941, 1946 en 1973 was net als dit jaar sprake van twee of meer vorstnachten na 10 mei, meldt Weeronline.

Zonnig
Vandaag belooft het een zonnige dag te worden, maar in de middag kans op stapelwolken. Het wordt tussen de 13 en 16 graden. In het weekend wordt het nog net iets warmer, met een maximum van 18 graden. Zondag kan het op sommige plekken 21 graden worden. Voor eind volgende week zijn de voorspellingen nog zonniger: dan wordt het tussen de 22 en 27 graden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.