Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese genomineerd als sociaal werker van het jaar: €˜Als vangnet voorkomen we grotere problemen €™

459673 socialwork

Marloes Olde Hampsink is genomineerd voor sociaal werker van het jaar. Een bevlogen vrouw. Door onze preventieve acties is het vaak niet zichtbaar wat we doen en hoe belangrijk ons werk is voor de samenleving , zegt ze.

Bert Hellegers | Tubantia

Marloes Olde Hampsink heeft net een interview met de vakjury voor de verkiezing van sociaal werker van het jaar achter de rug. Online, zoals veel in deze tijd. Het kan niet anders of de juryleden onder leiding van directeur Lex Staal van Sociaal Werk Nederland moeten onder de indruk zijn van haar bevlogenheid.

Daar staat ze om bekend bij maatschappelijke instanties in Enschede en bij haar collega s die haar opgaven voor deze verkiezing. Het is niet echt haar dingetje, maar nu ze met sociaal werkers uit Utrecht en Hoofddorp uit vele aanmeldingen is geselecteerd gaat ze er vol voor. Hierdoor krijg ik een podium om het belang van ons werk voor het voetlicht te brengen , zegt ze.

Niet zichtbaar
Dat is nodig, benadrukt Marloes Olde Hampsink (51) in haar woning in de binnenstad. Het sociaal werk voorkomt dat mensen uitvallen, waardoor veel grotere problemen ontstaan , zegt ze. We hebben een vangnetfunctie. Maar juist de preventieve acties maken dat het niet altijd zichtbaar is wat we nou doen en hoe belangrijk ons werk is voor de samenleving.

Ze is geboren in Hengelo, opgegroeid in Haaksbergen en volwassen geworden in Enschede. Sinds twintig jaar werkt ze in diverse functies bij de Stichting Maatschappelijk Dienstverlening. Als wijkcoach ondersteunt ze nu vooral daklozen in de stad en inwoners die door uiteenlopende problemen op straat dreigen te komen.

Wonen is de basis
Wonen is de basis , zegt Olde Hampsink. Onderdak en voldoende geld om van te leven geven bestaanszekerheid. Daar maak ik me hard voor. In Enschede is een goed netwerk opgebouwd, met de woningcorporaties, Humanitas, het Leger des Heils, de GGD en de politie. Ik geloof er heel erg in dat mensen vooruit willen en wat aan hun situatie willen doen. Soms is maar een klein zetje in de goede richting nodig.

De sociale betrokkenheid heeft ze van huis uit meegekregen. Vader was teammanager bij het toenmalige bedrijf Hollandse Signaalapparaten, moeder gaf les op de voorloper van het roc. We hadden het gezellig thuis. Kwamen niks tekort, maar waren er van doordrongen dat het anders kan zijn.

Andere wereld

Misschien had ze om die reden als een wat dwarse puber een voorkeur voor boeken als Christiane F. en Floortje Bloem. Dat sprak me aan. Het was een andere wereld die ik niet kende. Maar ik kon me altijd heel goed voorstellen dat je daar in terecht kunt komen. Als het tegenzit kun je snel afglijden.

Dat gevaar ziet ze in deze coronacrisis. Er is een stijging van huiselijk geweld en relatieproblemen , zegt ze. Er zijn veel mensen angstig en onzeker omdat ze hun baan of bedrijf dreigen te verliezen. Daar kunnen ernstige problemen uit ontstaan. Het is van belang dat we dat tijdig onderkennen. Daarom is het sociaal werk zo van belang. Maar het is ook zaak dat de overheid en instanties daar op inspelen. Mocht ze woensdag tot sociaal werker van het jaar 2020 worden gekozen, dan wil ze die boodschap uitdragen. De maatschappij is voor sommige mensen te ingewikkeld georganiseerd. Te veel papierwerk, waardoor ze zich vaak ongewild in de nesten werken. Bijstandsconsulenten, verzekeringsmaatschappijen, deurwaarderskantoren, ze zouden wat soepeler met de vele regeltjes moeten omgaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.