Sport
Voetbal
FC Twente

Terug naar ‘oale groond’: FC Twente moet in 2023 terugkeren naar Het Diekman

Per 1 juli 2023 moet het eerste elftal van FC Twente op Het Diekman trainen. Dat staat in een intentieovereenkomst die de club, de gemeente Enschede en Sportaal zijn aangegaan en die voor minimaal 25 jaar geldt. De elftallen van de FC Twente /Heracles Academie strijken neer op het huidige Trainingscentrum in Hengelo.

Het Diekman Still video
Sportclub Enschede op Het Diekman waar FC Twente Vrouwen nu al traint © Still uit video

TOP Sportcampus

De trainingsaccommodatie moet deel uitmaken van TOP Sportcampus Diekman-West waar topsport voorop staat met een talentencampus, zwembad, sportmedisch centrum en huisvesting. FC Twente, de gemeente en Sportaal verkennen de komende maanden de mogelijkheden om tot uitvoering te komen en gaan samen op zoek naar investeerders. De resultaten van die verkenning worden ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Terug naar huis

Niels van den Berg, wethouder Sport, ziet voordelen voor de stad en de regio: “FC Twente Vrouwen traint en speelt al op het Diekman. De komst van een trainingsaccommodatie voor FC Twente en FC Twente Vrouwen gaat een aanzuigende werking hebben voor de totale ontwikkeling en ambitie. Met diverse partijen willen we vooral ook kennis en kunde op sportgebied verder brengen voor Enschede en de regio Twente. Het feit dat FC Twente daarmee naar huis terugkeert kan ik alleen maar toejuichen."

Paul van der Kraan, technisch directeur van FC Twente, is blij met de plannen. Het is geen geheim dat FC Twente niet tevreden is met de huidige trainingsaccommodatie in Hengelo. Hoofdtrainer Ron Jans sprak zich hier onlangs al over uit en ook Van der Kraan liet al eerder weten dat de club op zoek moet naar een beter trainingslocatie. "Wij willen voor onze spelers een trainingsaccommodatie en voor onze speelsters een trainings- en wedstrijdaccommodatie die voldoet aan alle professionele eisen. Het betreft niet alleen trainingsvelden, maar alle faciliteiten en entourage die passen bij een topsportomgeving. De mogelijkheden die Sportcampus Diekman hierbij kan bieden, passen daar heel goed bij. We zijn dan ook heel blij met de intentie van gemeente Enschede en Sportaal om de komende periode gezamenlijk de plannen verder uit te werken. We willen graag onderdeel uitmaken van dit masterplan, waar ruimte is voor topsport en breedtesport in Enschede Dat daarnaast de eerste selectie van FC Twente na 25 jaar terug kan keren op oude grond maakt het wel speciaal."

icon_main_quote_red_glyph

Wij willen voor onze spelers een trainingsaccommodatie en voor onze speelsters een trainings- en wedstrijdaccommodatie die voldoet aan alle professionele eisen.

Paul van der Kraan, algemeen directeur FC Twente

Gewijzigd raadsbesluit

Als het eerste elftal terug naar Enschede gaat, moet de gehele FC Twente / Heracles Academie in Hengelo gaan trainen. De gemeente Hengelo en de voetbalacademie willen met het tekenen van een intentieovereenkomst het gehele opleidingsinstituut op Sportpart Veldwijk in Hengelo huisvesten. Maar dan moet de gemeenteraad in Enschede wel eerst een gewijzigd raadsbesluit nemen. Op 8 april 2019 stemde de Enschedese raad namelijk in met medewerking aan het herstructureringsplan van FC Twente en stelde toen als voorwaarde dat de jeugdacademie FC Twente op het Diekman blijft. Maar vorig jaar werden de jeugdafdelingen van FC Twente en Heracles samengevoegd tot één opleidingsinstituut en dat is deels niet in lijn met bovengenoemde ontwikkeling.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.