Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bij Luka (18) uit Enschede is de vlag al uit: €˜Maar het voelt als een half diploma €™

460082 geslaagd

Wie door de Twentse straten rijdt kan zomaar wat verdwaalde Nederlandse vlaggen en rugzakken aan de gevels zien hangen. De eerste scholieren weten namelijk al dat zij hun diploma hebben gehaald.

Wilco Louwes | Tubantia

Er waren geen centrale eindexamens dit jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus. En dat is een vreemde gewaarwording voor middelbare scholieren zoals Luka Tudor (18) uit Enschede.

Blijdschap met zure bijsmaak
Geen eindexamenstress, geen examenstunts, waarschijnlijk geen echte diploma-uitreiking en ook geen examenfeest. Het behalen van zijn Havo-diploma heeft voor Luka toch een beetje een wrange bijsmaak. Het zijn dingen die erbij horen en waar je jaren naartoe leeft, maar wat dan ineens niet doorgaat. Dat is best zuur.

Dinsdagmiddag werd hij gebeld door zijn mentor op het Kottenpark College in Enschede. De laatste vier tentamens die Luka nog in coronatijd moest afleggen, zijn goed verlopen. Daarop kon bij hem al de vlag uit.

Voelt als half diploma
Luka is er niet minder blij of trots om dat hij is geslaagd. Maar het voelt toch wel een beetje als een half diploma. Het eindexamen had namelijk voor de helft van het cijfer geteld. Nu telt gewoon het gemiddelde van alle gewone examens. Voor sommige leerlingen pakt dat net verkeerd uit en die moeten een herkansing doen.

Omdat de middelbare scholen verschillende afstudeerdata hanteren is 4 juni (dan weten alle leerlingen of zij zijn geslaagd) uitgekozen als het landelijke feestmoment. Hoe dat precies gevierd kan worden is niet bekend, maar de vlag kan dan in ieder geval opnieuw uit.

Commerciële economie
Volgend jaar begint voor Luka een nieuw avontuur met de studie commerciële economie op het Saxion in zijn eigen woonplaats. Ook dat is wel anders. Je hebt de laatste maanden minder goed een beeld kunnen krijgen van de studie en misschien krijgen we nog wel te horen dat de lessen online worden gegeven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.